Predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH obišli projekte u Ljubuškom koje sufinancira Vlada RH

Žana Ćorić savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH i stručni suradnik Ivan Lozo su boravili u radnom posjetu Ljubuškom gdje su obišli neke od projekata koje je sufinancira Vlada Republike Hrvatske preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na čelu kojeg je državni tajnik Zvonko Milas. Tom prilikom posjetili su sportsko-rekreacijski centar na otvorenom koji se nalazi u neposrednoj blizini Osnovne škole Marka Marulića, a sadrži teren za nogomet, rukomet, odbojku, tenis i košarku. Vrijednost radova je blizu milijun KM, investitor je Grad Ljubuški, a Vlada Republike Hrvatske je za te radove izdvojila 600.000 kuna. Kroz gradnju ovog centra vodstvo Gradske uprave Ljubuški na čelu s gradonačelnikom Nevenkom Barbarićem je željela sport napraviti dostupnim svim svojim stanovnicima te je tako centar otvoren 24 sata, a njegovo korištenje besplatno.

Predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH obišli su i gradilište do igrališta na kojem se trenutno radi na uređenju parka u zelene površine koje će biti povezane sa sportsko-rekreacijskim centrom te imati pristup s postojećih ulica oko škole.

Na zahtjev investitora Grada Ljubuškog i dostavljenog projektnog zadatka urađen je idejni projekt i u tijeku su radovi na uređenju parkovne površine. U prostor parka uz drvored planirano je smještanje većeg broja klupa, betonskog amfiteatra i fontane. Sve će biti odgovarajuće osvijetljeno s rasvjetnim tijelima s reflektorima. Parkovna površina će imati šetnice, dječje igralište, prostor za mlade, ugostiteljski objekt i terasu, teretanu na otvorenom, parking prostor, travnate površine, nogostup uz prometnice i drugo. Od urbane opreme ugradit će se klupe i kante za otpatke. Igralište za djecu je osmišljeno s naglaskom na aktivnu igru i druženje, pružajući istovremeno svu sigurnost od nezgoda. Raznovrsne planirane sprave za djecu, prilagođene su za sve dobne skupine djece. Predviđa se nabavka ljuljački, tobogan, klackalica, vrtuljak, šesterokutna penjalica za dinamičnu igru više djece i njihalica buba. Novost će biti sprave za teretanu na otvorenom. Kao podloga vježbališta ugradit će antistres izlivena gumena podloga. Od sprava za vježbanje ugradit će se workout i fitness sprave.

Nakon toga Ćorić i Lozo su obišli i edukacijski centra CREDO u Ljubuškom. Radi se o projektu kojeg je također financirao Središnji državni ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U Credo centru djeca imaju mogućnost upoznati se s vještinama 21. stoljeća i svakodnevno se besplatno družiti uz igru i međusobno upoznavala te im se pruža prilika da kroz inovativna razmišljanja razvijaju poduzetnički mentalitet i steknu poslovne/liderske vještine.

Tom prilikom savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH se uvjerila kako je suradnja i partnerstvo Grada Ljubuškog i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske dobar primjer kako treba raditi, na koji način treba surađivati, kako se treba razvijati te kako ovakvi projekti mogu doista osigurati prosperitet na dobrobit svih ljudi ovog kraja.

Kažimo i to da je temeljem Javnog natječaja za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2019. godinu. Gradu Ljubuškom odobreno 500.000,00 kuna za izgradnju sabirno distributivnog centra.

Ana Bubalo / LjPortal.com