Knjiga “Trećari – dar neba” širokobriješkog franjevca fra Dane Karačića predstavljena je u četvrtak u prepunom širokobriješkom Kinu “Borak”.

Predstavljanje na kojemu se tražila stolica više organizirao je Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg, a knjiga jednog od omiljenih širokobrijeških franjevaca sastoji se od 35 životopisa pripadnika Franjevačkoga svjetovnog reda, u narodu poznatijih kao trećara.

35 teških sudbina

U njoj je fra Dane Karačić prikazao 35 teških ljudskih sudbina koje su nadu i utjehu pronalazile u vjeri i u Bogu.

Pisanje ove knjige, pisanje o 35 života koje prikazuje, često me u potpunosti emotivno ispražnjavalo, rekao je fra Dane Karačić na početku obraćanja brojnoj publici koja je u Široki Brijeg došla iz raznih krajeva Hercegovine.

Širokobriješki franjevac istaknuo je da je iz ljubavi prema tim ljudima i prema njihovim pričama nastavio pisati i da je pišući o njima pisao povijest ovog kraja.

Pojedinačna imena u knjizi stoje za stotine sličnih sudbina i života. Ja sam se pitao kako su to sve mogli izdržati. Dobro rađa dobrim. Danas svaki dan čujemo jadikovke, da je teško, da nema posla, da nema ovoga i onoga. Oni to nisu ni zamišljali, samo su radili, preživljavali, rekao je fra Dane Karačić.

Dodao je da im je u tim tegobama pomogla vjera u Boga, snažna i nepokolebljiva vjera.

Kad su momci u prošlosti išli u vojsku, najveća briga svake naše obitelji bila je da ne “izgube viru”. Hoće li “dotrat” kukuruza i kako će mu biti u vojsci – to nitko nije pitao. Samo je bilo bitno da se vjeru ne izgubi. I ta ih je vjera sačuvala, ta je vjera izrodila i ove trećarice o kojima sam pokušao nešto napisati, objasnio je pisac knjige.

Široki Brijeg sveto je mjesto

Fra Dane Karačić u zaključku je ponovio svoje uvjerenje koje često naglašava i u svojim propovijedima – da je Široki Brijeg sveto mjesto.

Ovo je sveto mjesto, posvećeno mjesto! Pred sobom imamo sve, dragi moji prijatelji, imamo mogućnost biti ljudi, imamo mogućnost biti dobri. Bog je s nama. Jer imamo dva elementa: sveto mjesto Široki Brijeg i Svetoga Franju i Nju koja je raskrilila svoj plašt i grli svoju djecu i neće nas dati. Samo ako mi sami ne pobjegnemo iz tog gnijezda koje nam je Bog dao, koje nam je savio na ovom mjestu i na ovom Brijegu, zaključio je fra Dane Karačić.

Mirela Lovrić u recenziji knjige izdvojila je da je ona ispisana poviješću koja se odigrala na hercegovačkom kamenjaru.

Autor detaljizira, čitatelju dočarava, perom drevnih kroničara bilježi život Hercegovine kroz vremena i živote pojedinih likova. Likovi nisu izmišljeni, oni su stvarni i u tome i jest vrijednost i veličina ove knjige. Ispisana je poviješću odigranom na ovom kamenjaru, u našim kućama, vrtlima, ovdje pored naših bunara i pojata. To su naše baba i prababe. To je hercegovačka žena, hercegovačka sudbina, povijest, hercegovački križ i ponos u jednom. Zato ova knjiga treba imati mjesto u našim obiteljima, da je pokažemo našoj djeci, da je čitamo mladima, da zahvalimo fratru što ju je napisao kako se povijest našeg zavičaja ne bi zaboravila, napisala je Mirela Lovrić u recenziji knjige.

U predstavljanju knjige sudjelovali su i članovi Franjevačkoga svjetovnog reda – Frame, Mirela Lovrić, Andrija Zeljko, č. s. Zorica Jurilj, Marija Čolak. Voditeljica predstavljanja bila je Višnja Spajić.

Jabuka.tv