Kulturno-znanstvena manifestacija Dani europskog naslijeđa zapadna Hercegovina 2019. održat će se u srijedu i četvrtak, 2. i 3. listopada, u Širokom Brijegu, Posušju, Grudama i Ljubuškom s ciljem očuvanja i promocije kulturne baštine, a u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović kazala je kako se radi o 23. izdanju spomenuta manifestacija, a po prvi put održava se u općinama Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ).

– Zapadna Hercegovina i sve općine koji pripadaju ZHŽ-u imaju itekako puno toga što spada pod naše naslijeđe, što je baština materijalne i nematerijalne kulture, tako da ćemo ovom manifestacijom na dobar način predstaviti i promovirati sve te vrijednosti kojima navedene općine raspolažu – istaknula je Dujmović na konferenciji za novinare.

Dodala je kako će se kroz izlaganja eminentnih poznavatelja materijalne i nematerijalne baštine ovog područja te okrugle stolove pokušati iznaći moguća rješenja kako bi se sva nematerijalna baština štitila od zaborava.

– Istaknula bih, također, kako su mlađe generacije, učenici osnovnih i srednjih škola dostavili svoje radove, kojih svake godine ima sve više, i stručni tim ljudi iz Ministarstva izvršit će odabir radova koji će kroz izložbu biti predstavljeni na ovoj manifestaciji, a to je potvrda da se možemo i imamo na koga osloniti – kazala je Dujmović.

Načelnik općine Posušje Branko Bago kazao je kako svi u Posušju žive svoje običaje i s ponosom se prisjećaju svoje prošlosti, prvenstveno kroz škole, ustanove i udruge, kao i kroz kulturno-umjetnička društva i putem manifestacija.

– Posušje kroz muzej “U kući oca mojega”, svoje stećke, crkve, gradine, bazilike i druge spomenike kamenoklesarske arhitekture, doista ima što pokazati i ima čime biti ponosno. Naše naslijeđe svjedoči o neraskidivoj, jasnoj povijesnoj i kulturološkoj povezanosti s ostalim narodima i regijama Europe i opravdano smo dio ovog velikog projekta koji prelazi državne i nacionalne granice. Posebno me raduje što je projekt usmjeren najmlađoj populaciji našeg društva, našim učenicima, koji već imaju zavidno razvijen osjećaj pripadnosti svojim korijenima i senzibilitet za svoje Posušje – istaknuo je Bago.

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj kazao je kako će ta općina kroz Dane europskog naslijeđa pokušati predstaviti ono što je dobila u naslijeđe od svojih predaka.

– Predstavit ćemo vrijedno arheološko nalazište Ravlića pećinu, u čiju smo zaštitu uložili velike napore u sklopu jednog projekta iz programa prekogranične suradnje i vidjet ćete da smo ovo napravili kvalitetno. Artefakte koji su ranije pronađeni vidjet ćete u jednoj franjevačkoj arheološkoj zbirci i zaista je nevjerojatno vidjeti nešto staro sedam tisuća godina. Što se tiče nematerijalne baštine, opredijelili smo se za gangu po kojoj su Grude poznate, a koju ćemo predstaviti na okruglom stolu drugog dana manifestacije – kazao je Grizelj.

Gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić istaknuo je kako je Ljubuški status grada među ostalim stekao i temeljem bogate kulturno-povijesne baštine koja je, po njegovim riječima, od interesa za širu zajednicu.

– Kada govorimo o kulturnoj baštini, Ljubuški je grad rimskih legionara patricija, a svjedok iz tog perioda je naša kula hercega Stjepana. Ljubuški je i kraj svetoga Ante, tu je i samostan koji u svom sastavu ima najvrjedniju kulturnu ostavštinu iz proteklih godina – najstariji muzej u BiH, Humačku ploču i tematsku galeriju “Majka” s oko 900 dijela. Tu je i cijeli niz drugih ostataka iz prošlosti, od ranokršćanskih bazilika do dijela stećaka i nekropola od kojih je jedan dio i na listi UNESCO-a – kazao je Barbarić.

Dva dana nije puno vremena za predstaviti sve ono što ima Široki Brijeg, kazao je gradonačelnik Miro Kraljević.

– Nećemo uspjeti predstaviti puno toga, ali svakako će lijepa slika o zapadnoj Hercegovini i Širokom Brijegu otići u javnost. Nažalost, dogodila se devastacija određenih spomenika, a nešto se uspjelo i zaštititi, primjerice naša bazilika u Mokrom. U zadnje vrijeme se i naše županijske, kao i gradske i općinske institucije trude da uistinu to zaštitimo i mislim kako će sve to što ćemo predstaviti biti jedna dobra priča – kazao je Kraljević.

Manifestacija “Dani europskog naslijeđa” u europskim zemljama se održava od 1991. godine s ciljem upoznavanja najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, predstavljanja i promoviranja kulturnog naslijeđa uz edukaciju o tome kako su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe, kao i da se ohrabri tolerancija unutar Europe i izvan njenih granica.

Otvaranje manifestacije planirano je u srijedu, 2. listopada, u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu s početkom u 10.40 sati.

Fena