Predstavljen javnosti ibuprofenski flaster koji ublažava bol 12 sati

Znanstvenici s engleskog Sveučilišta Warwick razvili su ibuprofenski transdermalni flaster koji djeluje analgetski i protuupalno na način da postupno otpušta koncentriranu dozu lijeka čiji sastojci prodiru izravno pod kožu ublažavajući kroničnu bol u vremenskom razdoblju od 12 sati.

U jastučiću flastera, koji su engleski znanstvenici razvili u suradnji s tvrtkom Medherant, nalazi se polimerna matrica s dostatnom količinom ibuprofena koji se otpušta postupno tijekom 12 sati.

Prednost novog načina primjene lijeka je da ga pacijent ne uzima oralno, što često podrazumijeva i veće doze ovog analgetika nego što je potrebno

Već postoji ibuprofen u gelu koji je namijenjen za vanjsku primjenu na koži i koristi se za lokalno liječenje reumatskih bolova, bolova u mišićima i leđima, kod oteklina izazvanih iščašenjem, istegnućem i sportskim ozljedama te kod neuralgija (boli uzrokovanom oštećenjem živaca), no britanski znanstvenici tvrde da su novi transdermalni flasteri praktičniji, a njihovo doziranje sigurnije.

Za razliku od dosad poznatih flastera protiv bolova raspoloživih na tržištu koji bol ublažavaju zahvaljujući učinku hlađenja ili zagrijavanja, ovo je prvi transtdermalni flaster koji sadrži lijek.

“Nova tehnologija prvi je put omogućila proizvodnju flastera koji sadrže učinkovite količine aktivnih sastojaka, poput ibuprofena. Uz ibuprofen u polimernu se matricu mogu dodati i drugi aktivni sastojci koji će ubrzati liječenje”, rekao je profesor kemije sa Sveučilišta u Warwicku David Haddleton.

Britanski znanstvenici kažu da koncentracija lijeka može biti pet do deset puta veća nego koncentracija sastojaka sadržanih u tradicionalnim flasterima i gelovoima, što znači da su učinkovitiji. Ističu da se lako uklanjaju ne ostavljajući vidljive tragove na koži.

Od nove vrste flastera za ublažavanje boli korist će imati svi koji pate od raznih bolova, od glavobolje do artroze.

Direktor tvrtke Medharant Nigel Davis predviđa da će se ibuprofenski transdermalni flasteri u prodaji naći u iduće dvije godine.

Hina