Predstavljanjem knjige „Nacija i nacionalno pitanje“ počela 25. godišnjica obnavljanja rada MH Posušje

POSUŠJE – Početak manifestacije 25. godišnjice obnavljanja rada Matice hrvatske ogranak Posušje obilježilo je predstavljanje znanstvenog djela „Nacija i nacionalno pitanje“ akademika dr. sc. Bože Žepića koje je održano u četvrtak, 27. travnja 2016. godine u posuškoj kinodvorani.

„Ova moja, jedanaesta po redu knjiga jedinstvena je i specifična po motivacijama i sadržaju. Prva je na tu temu u Bosni i Hercegovinii Hrvatskoj. Riješ je o znanstvenoj knjizi koja s znanstveno – teorijskog, a onda i praktično – političkog aspekta analizira, problematizira i objašnjava naciju i nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini. Pod posebnu lupu stavljeno je otvoreno hrvatsko nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini“, ističe akademik dr. sc. Božo Žepić. „Cijelo jedno poglavlje posvećeno je problemu jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, od njegove specifičnosti do uzroka i posljedica. Podrobno je raspravljeno o nezamjenjivoj konstruktivnoj ulozi i značaju međunarodne zajednice i njezine politike, ali i promašajima koje je ovdje napravila“, govori Žepić. Autor je posebno poglavlje posvetio ulozi prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana, njegovoj politici prema BiH I Hrvatima u njoj te njegovim neospornim zaslugama zbog kojih je i stvorena država Hrvatska, ali i kako kaže, nekim njegovim pogreškama. Isto tako, istaknuo je da jednu temu nije obradio. Riječ je o ulasku BiH U Europsku uniju. Istaknuo je da se pribojava da je po tom pitanju pred nama jedna klopka za koju se boji da je nismo svjesni. „Nikako neće biti dobro ako nam dopuste ulazak u EU, a mi nismo riješili hrvatsko pitanje. Tom problemu mogli bi doskočiti povezivanjem s hrvatskim europarlamentarcima koji bi uvjetovali ulazak BiH u EU rješavanjem hrvatskog pitanja.“

O knjizi je govorio i akademik dr. sc. Mladen Bevanda koji je kazao kako knjiga cjelovito informira, ali i nadahnjuje. „Predstavnicima međunarodne zajednice, koji nacionalno pitanje u BiH razumijevaju samo u negativnom kontekstu s predrasudama, ovo će štivo pružiti sve potrebne informacije. Nacionalizam nije što i šovinizam. Nacionalni osjećaj je ovdje izobličen, tretira se kao loš i negativan. Svaki narod ima pravo na poštivanje i njegovanje vlastitih vrijednosti, imati svoje identitete. Stoga je krajnje vrijeme da se i ovdje prestane vrijeđati, etiketirati zdrav i poželjan nacionalni osjećaj kao i ljubav prema svom narodu i prema svojoj domovini“, kazao je Bevanda.

O knjizi je govorio i akademik dr. sc. Josip Muselimović je istaknuo kako je to prvo znanstveno djelo moje je izašlo u nakladi HAZU BiH. Govoreći o samom sadržaju knjige, kazao je kako je iznimno važna za sve one koji žele shvatiti današnji položaj Hrvata u BiH, ali istodobno nudi i neka rješenja za postojeće stanje. „Zalaže se za očuvanje cjelovite međunarodno priznate Bosne i Hercegovine i za rješenje otvorenog hrvatskog nacionalnog pitanja, na dosljednoj primjeni načela jednakopravnosti naroda. Zagovara toleranciju, otvoreni dijalog, etičnost politike, ustavne i druge reforme kao put izlaska iz duboke krize“, kazao je Muselimović. Čestitao je i Matici hrvatskoj iz Posušja 25 godina djelovanja, prisjećajući se Posušja koje je nekad bilo jako siromašno, a danas na zavidnoj razini u svakom mogućem smislu.

Podsjetimo još da su se na samom početku pozdravima i čestitkama Matici u Posušju obratio se predsjednik Matice hrvatske ogranak Posušje Blago Kovač koji je istaknuo da je ovo početak obilježavanja 25 godina obnove rada Matice hrvatske u Posušju, te najavio središnju svečanost 4. lipnja. Fra Milan Lončar je kazao kako je ovo povijesni trenutak za Posušje jer prvi put u Posušju borave čak tri akademika. Izrazio je žaljenje što je bilo tako malo posjetitelja na predstavljanju. „Smatram da bar 50 posto akademski obrazovanih stanovnika naše općine je moralo biti na ovom predstavljanju“, kazao je fra Milan. Načelnik općine Branko Bago je također uputio riječi dobrodošlice akademicima, te čestitao posuškom ogranku na 25. Obljetnici obnove rada. Moderator predavanja bio je Ljubo Kovač, dok su pjevanjem i sviranjem cijeli događaj uveličali članovi glazbenog sastava Crescendo.

Radio Posušje