Možete li se ukratko predstaviti, tko je Antonija Banožić?

Moja glavna životna uloga je uloga majke. Majka sam dva prekrasna sina, po zvanju sam magistrica prava, od lokalnih izbora 2016. godine vijećnica sam u Gradskom vijeću Širokog Brijega. Ja sam žena iz naroda, sretna i zahvalna Bogu za život kakav mi je podario.

Od lokalnih izbora 2016., prema podacima nevladina sektora najaktivnija ste vijećnica ste u Gradskom Vijeću Široki Brijeg. Najveću pozornost je imala Vaša inicijativa o povratu udjela Grada Širokog Brijega u vlasništvu javnih poduzeća, s kojima danas raspolaže FBiH. Zašto nije bilo sluha u Gradskom vijeću za tu inicijativu, iako se zna da se radi o milijunskim iznosima koje Široki Brijeg gubi u korist Sarajeva?

Iznimno cijenim povjerenje građanki i građana Širokog Brijega koje je na lokalnim izborima 2016. godine ukazano Hrvatskoj republikanskoj stranci i meni osobno. Smatram da sam ja kao vijećnica u Gradskom vijeću glasnogovornik malog običnog čovjeka kojeg tište brojni problemi. Budući da je mnogo problema, onda sam i ja često za govornicom.

Na jednoj od sjednica Gradskog vijeća sam prezentirala stručni elaborat o tome kako je Široki Brijeg protuzakonitim i protuustavnim Odlukama Vlade FBiH ostao obeštećen za više desetina milijuna KM, oduzimanjem udjela u vlasništvu velikih javnih poduzeća, poput Elektroprivrede HZHB i HT-a Mostar. Prihodi i dobit koju dobiva Sarajevo slijedom ovog oduzimanja vlasništva godinama dosežu i preko pola milijarde KM na razini jedne godine. Umjesto u razvoj lokalnih sredina, ova sredstva godinama idu za razvoj Sarajeva. Prijedlog kojeg sam uputila bio je da se ispred Grada Širokog Brijega oformi stručno povjerenstvo koje bi ispred Grada pokrenuo radnje za tužbeni postupak protiv nametnutih odluka Vlade Federacije. Razlog zašto bi se u ovom trenutku trebao pokrenuti ovaj postupak je najavljena privatizacija ovih poduzeća u sklopu „Reformske agende“ i aranžmana sa MMF-om. Privatizacijom bi također novac otišao u Sarajevo.

Odsjek za gospodarstvo Grada Širokog Brijega ocijenio je pozitivnim ovu inicijativu, podsjećajući da je još 2004. bilo formirano međuopćinsko povjerenstvo ispred općina sa hrvatskom većinom koje je trebalo pokrenuti pravni postupak za povrat vlasništva u javnim poduzećima, no ne znaju se razlozi zašto ništa dalje nije učinjeno po ovom pitanju. Sugerirano je da se u sve uključi pravobraniteljstvo Širokog Brijega, što je prihvaćeno od strane predlagača. Međutim, kada je napokon došlo do glasovanja u gradskom vijeću, unatoč dakle pozitivnom mišljenju odsjeka za gospodarstvo, na inicijativu vodeće stranke u vijeću HDZ-a BiH, prijedlog je glatko odbijen. Obrazloženje je nakon sjednice dao jedan od visokopozicioniranih članova lokalnog HDZ-a, rekavši da je prijedlog dobar, ali je problem stranka predlagač, a i, citiramo, „naši su sad na čelu tih poduzeća, pa nije još trenutak“.

Kako gledate na položaj hrvatskog naroda u BiH?

Bosna i Hercegovina, iako mala država i zemlja u tranziciji, ima vrlo složen politički sustav, što odgovara složenosti njezine nacionalne, socijalne i druge strukture. Složenost BiH proizašla je iz činjenice da je to jedna država s dva entiteta, tri konstitutivna naroda, tri različite konfesije, veći broj županija i veliki broj općina. Takva složenost jedne države rijetka je u svijetu, što se onda jako odrazilo na ustavna rješenja glede mehanizama odlučivanja u svim institucijama političkog sustava ove države. Budući da je od konstitutivnih naroda, hrvatski narod najmalobrojniji naš položaj svakako nije zadovoljavajući. Istaknula bih ovdje da smo mi Hrvati značajnim dijelom ugroženi i od naših hrvatskih predstavnika u aktualnoj vlasti koji pod rješavanjem nacionalnih pitanja podrazumijevaju financijsko zbrinjavanje sebe i svojih obitelji. Hrvatska vladajuća struktura toliko je otuđena od naroda da je dojam kako ne živimo u suvremenoj demokraciji, nego u razdoblju najgoreg srednjovjekovnog feudalizma ili nadograđenu verziju jednopartijskog komunističkog sustava. Vladajuća elita živi u nekom svom svijetu, daleko od stvarnosti običnog čovjeka. Po njihovoj logici, vlast sa sobom ne nosi obveze i odgovornosti, nego isključivo beneficije.

Kandidat ste Hrvatske republikanske stranke za skupštinu Županije Zapadnohercegovačke. Koji su ključni problemi ljudi u toj Županiji?

Za razliku od konkurencije Hrvatska republikanska stranka je stručno, sukladno pravilima političkog marketinga odradila predizbornu kampanju. Tako smo sukladno rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, došli do podatka da su depopulacija i siromaštvo glavni problemi funkcioniranja ŽZH. Gubimo najvrjedniji potencijal našeg kraja, a to su ljudi. Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije BiH iz Županije Zapadnohercegovačke u razdoblju od 2013.-2017. iselilo je nešto manje od 4.000 osoba. U zadnje tri godine u širokobriješkoj gimnaziji imamo 9 odjeljenja učenika manje. Korupcija i nepotizam, nepostojanje vladavine prava…, glavni su razlozi zbog kojih se obitelji odlučuju na odlazak. Na temelju razloga odlazaka možemo zaključiti da se uglavnom radi o političkim iseljenicima i to treba naglasiti. Predizborna krilatica HDZ-a iz 2000-te godine „Opredjeljenje ili istrjebljenje“ se ostvaruje. Istrijebiše nas naši!

Spomenuli ste masovno iseljavanje. Što poručiti onima koji su se morali iseliti iz Županije Zapadnohercegovačke?

Možemo im samo poručiti da su kolateralne žrtve domaćih političkih izdajnika, koji pod domoljubljem podrazumijevaju koristoljublje. Koji su sposobnost i poštenje zamijenili nepotizmom i korupcijom, koji su marljivost i izvrsnost zamijenili paraškolama i kupljenim diplomama, koji pod vitalnim nacionalnim interesima poimaju osobne interese.

U nedjelju 07. listopada su izbori. Što biste poručili biračima?

Oni koji su razjedinili Hrvate i koji pod „Hrvatima“ podrazumijevaju samo glasače HDZ-a, u ovoj predizbornoj kampanji traže jedinstvo, a to jedinstvo po njima podrazumijeva jednoumlje. I imaju nas hrabrosti pozvati na to jedinstvo odnosno jednoumlje nakon godina nerada i izdaje nacionalnih interesa. Treba li podsjećati na donošenje zakona o akcizama, kladionicama, pozitivno glasanje hrvatskih predstavnika za izvješće Tužiteljstva BiH pod kojim su podignute montirane optužnice protiv više pripadnika HVO-a? Narod je traumatiziran, u šoku i kolektivnoj paranoji.

Posljedično, u toj kolektivnoj hipnozi i strahu, neprestano sociološki, politički i financijski dopušta manipulacije raznih središta moći. Plaše nas jedne drugima, gubitkom ili nepronalaskom posla, izgonom, a sve to vrijeme poput gljiva niču nove vile, nova vozila, nova zapošljavanja podobnih. Postavlja se pitanje do kada će moći tako vladati? Moći će dok narod ne presječe. Ja pozivam sve žitelje ŽZH da presiječemo. Orwell je rekao da narod koji izabere korumpirane, prevarante lopove i izdajnike nije žrtva nego sudionik. Ima lijeka, terapija za naše kolektivne zablude je ustrajna borba sa kvalitetnim subjektima.

Hrvatska republikanska stranka sluša bilo svog naroda, mi želimo vratiti vlast narodu, te promijeniti način razmišljanja. Dopustite nam da budemo Vaši glasnogovornici. Budite hrabri i suprotstavite se politici tiranije.

Poštovani birači, na izborima 7. listopada glasajte za HRS jer mi gajimo politiku po mjeri čovjeka koja je sredstvo, a ne cilj – kazala je na kraju intervjua za portal SirokiBrijeg.info Antonija Banožić kandidatkinju HRS-a za Skupšinu ŽZH.

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info