Predložen pritvor za Marijanoviće, Čolake i jednog Kvesića iz akcije “Lištica”

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputiti će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenima u predmetu “Lištica”.

Prijedlogom su obuhvaćeni osumnjičeni – Zlatko Marijanović (1977.), Stanko Čolak (1987.), Miro Kvesić (1958.), Goran Marijanović (1979.) i Ljubica Čolak (1968.).

Pritvor za osumnjičene predložen je zbog postojanja opasnosti od bijega, osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili utjecaj na svjedoke i sudionike, odnosno da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj će uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane za preostale osumnjičene u ovom predmetu.

Osumnjičeni su pod istragom zbog organiziranog kriminala, porezne utaje, nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, nedozvoljenog skladištenja robe i pranja novca, a radi pribavljanja enormne nezakonite imovinske koristi pojedincima i nanošenja štete budžetu BiH u milijunskim iznosima.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjere zabrane bit će upućen Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kako se navodi iz SIPA-e, procjenjuje se da su pripadnici organizirane kriminalne grupe nezakonitim djelovanjem u razdoblju od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duhana, čime je proračun BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protupravna imovinska korist veća je od 1.200.000 KM.

Podsjetimo kako su postupajući po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, pretreseni su objekti na 25 lokacija na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva. Tijekom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto više od pet tona rezanog duhana, oko 18 tona duhana u listu, tri mašine za sječenje duhana, veća količina novca u gotovini, četiri putnička motorna vozila, više od 800 kutija cigareta različitih marki bez porijekla i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku”, stoji u službenom priopćenju Državne agencije za istrage i zaštitu.

SirokiBrijeg.info