LJUBUŠKI – U obnovu i rekonstrukciju prometnica na području općine Ljubuški u ovoj godini bit će uloženo više od milijun i pol konvertibilnih maraka. Od tog iznosa, gotovo je milijun KM proračunskih sredstava Općine Ljubuški.

Prema riječima načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića, rekonstrukciju će doživjeti veći broj ulica u samom središtu ove općine. “Potez od tzv. Kolobarine strane do hotela Bigeste, zatim spoj do dna ove ulice, odnosno do zgrade Vijećnice, kao i spoj prema tržnici bit će u potpunosti rekonstruiran.

Radit će se proširenje ovih ulica jer su zbog parkiranja postale preuske, zatim izravnavanje postojećih krivina te navlačenje novog sloja asfalta”, kazao je Barbarić. Dodaje kako će novi izgled dobiti i pločnici u ovom dijelu općine, piše Večernji list BiH.

“Radit će se novi rubnici i popločavanje nogostupa”, naglašava Barbarić. Kompletna zamjena kolničke rekonstrukcije, rubnika i nogostupa u idućim mjesecima trebala bi biti završena i u ulici koja vodi od zgrade Općine prema Ministarstvu unutarnjih poslova ZHŽ-a. “Kada je riječ o radovima u samom središtu općine, ukupna investicija trebala bi iznositi od 450 do 500 tisuća KM. Tu se podrazumijeva i sadnja drvoreda, zamjena i uređenje rasvjete na dijelovima gdje je dotrajala”, kazao je Barbarić. Sredstva za ovaj dio radova, kao i pola milijuna maraka za obnovu lokalnih prometnica u dvadesetak mjesnih zajednica, u potpunosti je osigurala Općina Ljubuški u proračunu za ovu godinu. Riječ je o oko 8-9 kilometara novog asfaltnog sloja u Otoku, Vitini, Lipnu, Vašarovićima, Grabu, Zvirićima, Crnopodu, Hrašljanima, Predgrađu… Uz navedeno, radit će se kilometar i pol nogostupa u naseljima Hardomilje i Teskera, kao i presvlačenje dijela regionalnih cesta u vrijednosti od oko 300.000 KM, za što su osigurana sredstva s viših razina vlasti. Također, 270.000 konvertibilnih maraka, koje su osigurane s viših razina vlasti, bit će uloženo u uređenje nogostupa i rasvjete na obilaznici. “Tu imamo ukupno 2 kilometra nogostupa, međutim, dio je u planu ove godine, dok će za ostatak sredstva biti osigurana iduće”, zaključio je Barbarić.

Marija Medić Bošnjak / Večernji list BiH