POZIV SVIM DEMOBILIZIRANIM BRANITELJIMA – Otkrivamo o čemu se raspravljalo u Sarajevu

Dana 19.05.2016 godine u zgradi Vlade FBiH održan je sastanak predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH(70 udruga potpisnica Rezolucije branitelja) i predstavnika Federalnog ministarstva branitelja i invalida Domovinskog rata.

Razgovoru su prethodili najavljeni mirni protesti branitelja u pokretu ispred zgrade Vlade FBiH i u cijeloj FBiH.

Na prosvjedima ispred Vlade skupilo se nekoliko tisuća demobiliziranih branitelja FBiH,koji su čekali epilog susreta njihovih predstavnika i predstavnika Vlade FBiH dok je zgradu Vlade stalno nadlijetao jedan policijski helikopter dok je u zgradi Vlade i ispred nje bilo na stotine specijalaca opremljenih svom potrebitom opremom.

Predstavnike demobiliziranih branitelja,potpisnike Rezolucije branitelja predstavljali su:

-Murat Silajdžija,
-Selvedin Bulbul,
-Drago Grbavac,
-Esaudin Džafić,
-Redžep Tufekčić,
-Edin Dolgod,
-Zijad Šišić,
-Husein Pajević,
-Fahrija Pitić

Dok su FMBI predstavljali:

-Samir Kurtović,Predsjednik sindikata državnih službenika i namještenika FMBI,
-Sakib Halilović,stručni savjetnik ministra u FMBI
-Suvad Osmanagić,savjetnik premjera Vlade FBiH,
-Ramiz Dreković,General,savjetnik ministra u FMBI,
-Ibrahim Ganibegović,pomoćnik ministra u FMBI,
-Nezim Ćatić,pomoćnik ministra u FMBI,
-Martin Frančešević,pomoćnik ministra u FMBI,
-Elvir Međuseljac,v.d.Glavnog Federalnog inspektora u FMBI,

Na sastanku se raspravljalo o zahtjevima branitelja,sadržanim u rezoluciji branitelja koju je do danas potpisalo 70/sedamdeset udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH.
Predstavnici branitelja su tražili usvajanje Rezolucije branitelja u cijelosti i o njoj se raspravljalo nekoliko sati.

Prva točka rezolucije se odnosi na braniteljski dodatak za demobilizirane branitelje u visini koji ne može biti manji od prosječne mirovine u FBiH (326,00 KM), dok se u drugoj točki rezolucije raspravljalo o jedinstvenom registru branitelja. U trećoj točki rezolucije se raspravljalo o moratoriju na financiranje svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata do formiranje jedne jedinstvene braniteljske organizacije na području FBiH. Pregovori su bili teški ali korektni s obje strane,gdje se uvažavalo svačije mišljenje zbog opće situacije u FBiH koja je tog dana prosvjeda(19.05.2016 godine)bila jako ozbiljna.

Kada se krenulo u raspravljanje o jedinstvenom registru branitelja, Drago Grbavac je prisutnim predstavnicima FMBI predočio točne i službene podatke, označene pod šifrom“Vojna Tajna“ o broju pripadnika oružanih snaga FBiH na dan 28.02.1995 godine kada je komponenta Armije BiH brojila oko 229.000 pripadnika dok je komponenta HVO-a brojila oko 27.000 pripadnika,a danas se spominje cifra i to službena od strane bivšeg ministra branitelja FBiH Zukana Heleza od kojih 585.000 pripadnika oružanih snaga s čime se u principu slaže i sadašnji ministar branitelja Salko Bukvarević. Predstavnici FMBI su ostali zabezeknuti tim podacima jer su vjerojatno smatrali kako predstavnici braniteljske populacije neće imati te podatke.

Na koncu je Drago Grbavac priopćio kako se jedinstven registar branitelja može uraditi najkasnije za par mjeseci i to odozdo (od vodova) a ne odozgo kako se to pokušava i to bezuspješno svih ovih godina uraditi. Predstavnici FMBI su se složili s takvim prijedlogom za izradu jedinstvenog registra branitelja. Sastanak je nekoliko puta imao pauzu zbog ozbiljnosti situacije ali i odgovornosti svih sudionika.

Na koncu sastanka su donijeti zaključci predočeni u zapisniku koji su dobili i predstavnici branitelja u kojim zaključcima se određuje rok za 27.05.2016 godine u zgradi Vlade FBiH na kojem će sastanku biti vodeći predstavnici Savjeta Branitelja BiH, resorni ministar FMBI Salko Bukvarević, Premjer Vlade Fadil Novalić, Ministri branitelja svih Županija u FBiH, i gdje će Vlada FBiH Rezoluciju branitelja u cijelosti poduprijeti po prijedlogu ministra branitelja FBiH, Salke Bukvarevića i koja Rezolucija branitelja će biti proslijeđena u Parlament FBiH, zajedno sa Prijedlogom zakona o braniteljskom dodatku Udruge Zaboravljeni Branitelji FBiH, s jasno naznačenim rokovima za usvajanje Rezolucije branitelja u cijelosti i Prijedloga zakona o braniteljskom dodatku UZB BiH.

Predstavnici branitelja su napomenuli kako su zadovoljni sa sastankom jer su konačno na dostojanstven i transparentan način mogli iznijeti svoje zahtjeve sadržane u Rezoluciji Branitelja koju će po njihovom mišljenju kao i prijedlog zakona UZB FBiH Parlament FBiH u cijelosti usvojiti jednoglasno. Dakle, 27.05.2016 godine je za predstavnike branitelja zadnji i krajnji rok u kojem će branitelji saznati do kada će njihovi zahtjevi sadržani u Rezoluciji branitelja i prijedlogu zakona UZB FBiH biti usvojeni u Parlamentu FBiH, a taj rok ni u kom slučaju ne može biti duži od 15 dana računajući od trenutka prijema njihovih zahtjeva u Parlament FBiH.

Stoga ovim putem pozivam sve demobilizirane branitelje koji se nisu učlanili u udrugu Zaboravljeni Branitelji-Borci BiH da se jave u naše Podružnice udruge, najkasnije u roku od 2/dva mjeseca kako bi bili registrirani jer će u tom slučaju moći računati na prava za koja se 3/tri godine ustrajno borimo i koja ćemo sigurni smo dobiti a ona se ogledaju u pravu na mjesečni braniteljski dodatak,stambeno zbrinjavanje, liječenje, te samozapošljavanje i zapošljavanje pod jednakim uvjetima.

Isto tako pozivamo sve naša upisane članove da izmire svoje članarine za 2016 godinu kako bi udruga mogla normalno funkcionirati za dobrobit svih nas.

Drago Grbavac Predsjednik Udruge Zaboravljeni Branitelji-Borci BiH