POZIV KANDIDATIMA LOKALNIH IZBORA: Stavite svoje ime u borbi protiv politizacije u javnom sektoru

Podom početka pedizborne kampanje za Lokalne izbore 2016, Centri civilnih inicijativa (CCI), upućuju javni poziv svim kandidatima/kandidatkinjama za odbornike / vijećnike i načelnike / gradonačelnike u BiH, da prioritet daju borbi protiv politizacije imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, što je jedan od ključnih izazova pred kojim se naše društvo nalazi.

Svi kandidati na predstojećim izborima, koji smatraju da javna uprava i javni sektor u cjelini treba da budu depolitizirani, koji su spremni dati javno obećanje i svojim potpisom se obavezati prema građanima na rješavanje ovog problema, mogu to učiniti potpisivanjem Izjave o spremnosti na depolitizaciju javnog sektora.

Potpisivanjem ove Izjave kandidati se obavezuje da će:

Podržati zahtjev za izmjenu zakona koji uređuju oblast zapošljavanja u javnom sektoru, kako bi svi imali jednake šanse za zapošljavanje.

Podržati zahtjev za jasnim odvajanjem političkih funkcija od profesionalnih pozicija unutar javnog sektora.

Zalagati se za pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima, itd.

Doprinijeti da osobne sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata budu presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili porodična veza.

Svim kandidatima Izjava o spremnosti na depolitizaciju javnog sektora dostupna je za potpisivanje na web platformi www.sposobnimanepodobnim.ba.

Imena kandidata koji budu potpisali Izjavu biće javno objavljena putem ove platforme.

SirokiBrijeg.info