Poziv građanima Širokog Brijega koji imaju podatke o poginulim i nestalim u II. svjetskom ratu

Pozivaju se građani Širokog Brijega koji imaju podatke o poginulim i nestalim u II. svjetskom ratu i poraću da iste prijave, a podaci će biti javno objavljeni u Žrtvoslovu Grada Širokog Brijega koji je u pripremi, a svim žrtvama II. svjetskog rata i poraća bit će podignut križ na ‘Groblju mira’ – Bile.

U Širokom Brijegu 1940. živjelo je 24.870 Hrvata. Od toga je u II. svjetskom ratu i poraću poginulo i nestalo 2.157 osoba. Posmrtni ostaci velike većine stradalih nalaze se na nepoznatim mjestima, bez križeva i imena. Stoga i tražimo Vašu pomoć da na jednom mjestu pobrojimo imena i prezimena stradalih, te da za svakoga od njih podignemo i križ, a to je najmanje što možemo učiniti da ih otrgnemo od zaborava.

Popis žrtava Širokog Brijega i obrazac za prijavu žrtve dostupni su na službenoj web-stranici Grada Širokog Brijega (www.sirokibrijeg.ba). Obrazac za prijavu žrtve dostupan je i na porti ulazu u zgradu Gradske uprave (fra Didaka Buntića 11). Popunjeni obrazac dostaviti na e-mail: siroki.poug@gmail.com, putem faksa na 039/702-855 ili osobno na portu ulazu u zgradu Gradske uprave.

Nositelji ove nadasve humane aktivnosti su Povjerenstvo za obilježavanje grobišta II. svjetskog rata i poraća Grada Širokog Brijega i Komisija za hrvatski martirologij Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH – Povjerenstvo mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanjske biskupije.

POVJERENSTVO ZA GROBIŠTA DRUGOG SVJ. RATA I PORAĆA ŠIROKI BRIJEG
Pero Kožul v.r.

KOMISIJA ZA HRVATSKI MARTIROLOGIJ HBK I BK BiH
POVJERENSTVO ZA MOSTARSKO-DUVANJSKU I TREBINJSKO-MRKANJSKU NADBISKUPIJU
fra Miljenko Stojić v.r