Ovaj vikend u Zagrebu su održane kvalifikacije za Svjetsko plesno prvenstvo WDC 2019 Portugal u kojem su sudjelovale BiH, Hrvatska, Srbija, Slovenija i Mađarska.

Predstavnici zemalja pokazali su svoje vještine kako bi osvojili dovoljan broj bodova za plasman u veliko finale. Natjecanje je održano pod licencom jednoga od najkvalitetnijih Dance World Cup natjecanja, a širokobriješke balerine nastupale su sa Baletom Mostar Arabesque, pod vodstvom profesorice Arlete Čehić.

Po prvi put balerine iz Širokog Brijega plasirale su se na svjetsko finale i izborile odlazak u Portugal sa značajnim rezultatima.

Balerine su nastupale u dvije discipline Mini Large grup balet i Children small grup balet. Napomenimo da su balerine Baleta Mostar Arabesque ostvarile odličan uspjeh u svim disciplinama vrativši se s kvalifikacija, s pregršt medalja i na taj način izborile prolazak na svjetsko prvenstvo u Portugal.

Podsjetimo da Balet Mostar Arabesque djeluje od 2006. godine i da je svojim postojanjem, koreografskim promišljanjima, kostimima i scenskim nastupima bitno utjecao na plesnu scenu u Mostaru i šire. Iza sebe ima mnoga svjetska natjecanja, suradnju sa sarajevskim Narodnim pozorištem, Carolyn Dorfman Companyjem iz New Yorka, Richardom Montezom, a tradicionalno su prisutne na otvaranju Večernjakova pečata – izbora za osobu godine.

REZULTATA: PET ZLATNIH PEHARA I JEDAN SREBRNI u 6 grupnih koreografija:

prvo mjesto Mini duo ballet Sara Zelić i Lucija Zovko,

prvo mjesto Children trio ballet: Klara Ozvatić, Eva Schafer i Iva Matković,

drugo mjesto Mini solo ballet: Lora Trolić,

treće mjesto Mini solo ballet: Merima Kulukcija,

drugo mjesto Children solo ballet: Klara Ozvatić,

prvo mjesto Mini character dance: Ida Batlak,

drugo mjesto Children character dance: Eva Schafer,

treće mjesto Juniod modern dance: Lana Kožul

U grupnim koreografijama su se na svjetsko finale u Portugal plasirale 4 grupne koreografije: On the beautiful blaue Danube, Garland wals, Cipolino i Water spell; jednim duo: Kitri ( Sara Zelić i Lucija Zovko), i PET SOLO: Lora Trolić Mini solo balet, Merima Kulukcija Mini solo balet, Klara Ozvatić children solo balet, Eva Schafer character dance i Lana Kožul Junor modern dance.

Našim balerinama želimo puno sreće i uspjeha na svjetskom finalu u Portugalu!