Nakon neuspješnog mandata i fijaska političke karijere u svim strankama u kojima je participirao, liječnik iz sela Uzarići kod Širokog Brijega, očito traži novi politički angažman u Bosni i Hercegovini.

Koliko je Ljubić bio neuspješan svjedočili smo i nedavnim objavljivanjem troškova svih 150 zastupnika u Saboru.

Među zastupnicima koji su u proteklih pola godine najviše koštali hrvatske poreske obveznike je i naš Božo Ljubić, zastupnik HDZ-a iz dijaspore.

Na troškove putovanja, dnevnica, smještaja za Ljubića tijekom polugodišnjeg mandata izdvojeno je skoro 80 tisuća kuna (preko 20 tisuća maraka).

Doda li se tome i redovna zastupnička plaća od 16-18 tisuća kuna, lako je izračunati da kratkotrajna politička avantura dr. Bože Ljubića u susjednoj državi nije bila ni jeftina, ni skromna.

Kako je Božo ostao bez 4-5 tisuća konvertibilnih maraka redovitih primanja, očito je novo odlučio političko djelovanje nastaviti u Bosni i Hercegovini.

Tako je Ljubić, koji je usput i predsjednik Glavnog savjeta Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, kazao da Hrvatska Republika Herceg Bosna nije ugašena niti je napuštena.

On je u čestitici povodom 23. godišnjice HRHB hrvatskom narodu poručio da s obzirom na stanje države BiH i sve što se danas događa od strane političkog Sarajeva i Banjaluke, Herceg Bosna danas aktualnija nego ikada zadnjih 20 godina.

Herceg Bosna je, smatra Ljubić, aktualna ne samo kao inspiracija za borbu za hrvatsku jednakopravnost u BiH, već je Herceg Bosna aktuelna i kao pravna i politička činjenica.

“Konačno, Herceg Bosna i danas živi u mnogim zakonima i javnim preduzećima. Nadalje svi zakoni HRHB su i danas na snazi za sve one oblasti koje nisu uređene na nivou države. To je, između ostalog, Zakon o državnim praznicima, na osnovu kojega mi danas obilježavamo ovu godišnjicu”, naglasio je Ljubić.

Kad bi se kojem slučajem sve Ljubićeve želje i ostvarile, on bi u toj i takvoj Herceg-Bosni opet imao poziciju u nekom odboru, ili predsjedništvu, no to se u bliskoj budućnosti neće ostvariti, jer su posljednje izjave bivšeg rastrošnog saborskog zastupnika, te bivšeg HDZ-ovca i bivšeg čelnika HDZ-a 1990, samo puko agitiranje pred predstojeće parlamentarne izbore u susjednoj Hrvatskoj.

SB