Potpisana suradnja Grada Širokog Brijega i Udruge Eko ZH na projektu „YOUth Drive”

Sporazum o suradnji na projektu „YOUth Drive – Program for raising awareness on proper waste management and empowering legislators for taking action“ potpisali su gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i projektni menadžer Udruge za razvoj, okoliš i kulturu Eko ZH David Naletilić.

Riječ je o projektu kojega je Europska unija prepoznala kao vrijedan projekt koji može donijeti pozitivnu promjenu u društve te ga je i podržala kroz program prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Udruga EKO ZH i NVO Naša Akcija se bave pitanjima odnosa prema okolišu i zaštite okoliša te kao takve pokušavaju djelovati i učiniti potrebni pomak u društvu. Procesi zaštite okoliša u najširem smislu zahtijevaju sustavan pristup koji je potrebno definirati na pravilan, logički vezan, način. Na tragu navedenog, stvorili su projekt YOUth Drive, a koji je Delegacija Europska Unija u Bosni i Hercegovini prepoznala kao kvalitetan projekt koji može stvoriti pozitivnu promjenu u društvu, te koji je podržala financijski kroz Program prekogranične suradnje BiH-CG.

Projekt za svrhu ima stvaranje situacije gdje prekogranična koordinacija i zajedničke aktivnosti poboljšavaju upravljanje i energetsku učinkovitost lokalnih vodoopskrbnih sustava, kao i sustava za upravljanje otpadnim vodama i čvrstim otpadom.

Samim time, zajedno s intenzivnom promocijom u javnosti te podizanjem svijesti o potrebi za prethodno navedenim, projekt teži postizanju većeg stupnja zaštite i očuvanja okoliša.

Projekt obuhvaća područje Županije Zapadnohercegovačke (Grude, Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg) u Bosni i Hercegovini, te područje Boke Kotorske (Herceg Novi, Tivat i Kotor) u Crnoj Gori.

Vremenski okvir trajanja projekta je od 15.11.2019. do 15.05.2021. godine. te će se isti tijekom svih 18 mjeseci provedbe paralelno provoditi u cijeloj Projektnoj oblasti.

Ukupna vrijednost projekta je EUR 279.200,48.

Gradonačelnik Miro Kraljević je dao punu podršku projektu i istaknuo je važnost zaštite okoliša, očuvanja životne sredine i podizanja svijesti. U znak zahvalnosti projektni menadžer David Naletilić uručio je prigodan poklon gradonačelniku Kraljeviću.

Grad Široki Brijeg