U Posušju održan susret hercegovačkih Ogranaka Matice hrvatske

U povodu 25.obljetnice obnovljenog rada Ogranaka MH u Hercegovini održan je već tradicionalni skup u restoranu „Bosiljna“ podno Čvrsnice.

Skup je pozdravio domaćin Blago Kovač, predsjednik posuškog Ogranka MH. Potom je o radu MH i obljetnice srebrnom jubileju Ogranaka MH u Hercegovini govorio dugogodišnji predsjednik posuškog Ogranka MH, prof. Vlatko Mišetić. Posebice je istaknuo posuške velikane fra Petra Bakulu, fra Grgu Martića i fra Franu Jukića. Skupu se obratio predsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović. Istaknuo je, među ostalim, i neke bitne zadaće i ciljeve MH.

-Sve realne ciljeve moramo dostići sa sviješću da smo jedna Matica a ne savez jedne ili više udruga. Za još bolji rad i suradnju potrebno je razumjeti kako Matica funkcionira. Uvjeti rada su teški ali u cjelini gledano radi se i nude kulturni sadržaji na čemu treba surađivati.

Na kraju iscrpnog izvješća naglasio je kako ne treba propustiti ono što se može učiniti. Matica, dakle oni koji su gradili njenu prošlost već 175 godina, to je zaslužila. No, još je važnije da ćemo mi slijediti njih i učiniti nešto korisno za svoj narod.

Tajnik Damir Zorić je isticao značaj rada Ogranaka MH s novim i mladim članovima kao i čuvanje hrvatske baštine i svih vrijednosti iz prošlosti. U raspravi i prijedlozima za još bolji rad govorili su i mnogi iz Ogranaka MH te sve boljoj suradnji.

Voditelj jubilarnog skupa bio je Ljubo Kovač, ravnatelj gradske knjižnice Fra P. Bakula, a u izloženi su kiparski radovi vrijednog Ljube Mihalja kao i slike. Čule su se i gusle (Blago Kovač) te diple (Ljubo Skokić) i nekoliko novih zamisli s novim projektima (Grgino guvno) i novim članovima za još bolji rad Ogranaka MH u BiH.

Radio Posušje / Pero Crnogorac