U Posušju je u sklopu manifestacije “Posuško lito” predstavljena knjiga „Slovarica moga zavičaja“ autorice Dijane Galić.

Knjiga sadrži 30 pojmova koji počinju različitim slovima abecede, a koji su značajni za Posušje. Tako u knjizi pronalazimo značajna mjesta, objekte, kulturne i vjerske znamenitosti, institucije i poznate osobe s kratkim tekstovima prilagođenim osnovnoškolskom uzrastu učenika, fotografijama i crtežima učenika.

Jedan od predstavljača don Ilija Drmić je rekao kako je “Slovarica Dijane Galić odrazom je njezina promišljanja o posuškom zavičaju sa svim njegovim povijesnim, kulturološkim, religijsko-vjerskim i gospodarskim vrijednostima, kojima bi se trebali zakupiti svi njegovi žitelji, a na svoj način oni koji su u njemu naučili slova svoga jezika hrvatskoga, i to duhovno i intelektualno, te kulturološki i gospodarski, kako bi neprestance rastao u sveukupnom blagostanju duha”.

U programu predstavljanja sudjelovala je profesorica Helena Lončar koja je kazala kako bi svaka općina i grad u Županiji Zapadnohercegovačkoj trebao raditi na tome da ima svoju slovaricu.

Anita Perić je u svom izlaganju rekla: “Listajući slovaricu posbeno mi je drago bilo naići na slovo”f” pod kojim se nalazi pojam franjevci, a u popratnom tekstu dvojica naših posuških franjevaca fra Petar Bakula i fra Grgo Martić. Poznato je koliko su obojica obilježili posušku kulturu i povijest i koliki su značaj imali pri očuvanju kulture, običaja i vjere hrvatskoga naroda. Drago mi je da se autorica sjetila i naših branitelja bez kojih tko zna gdje bismo danas bili pa je pod slovom “t” navela Trg hrvatskih branitelja sa spomenicima podignutim u čast svim sudionicima Domovinskog rata”.

Na kraju se autorica Dijana Galić zahvalila na pomoći i podršci ponajprije svojoj obitelji, roditeljima svojih učenika, općini Posušje i načelniku, Grafotisku Grude, izdavačkoj kući Alfa i svima koji su na bilo koji način pomogli da ova knjiga ugleda svjetlo dana.

Dodala je kako sav novac koji se prikupi prodajom knjige ide za novi projekt a to je osnivanje kulturno-umjetničkog društva u Viru.

Program je vodila Marija Budimir a u zabavnom dijelu večeri nastupio vokalni sastav Belcanto.

Više fotografija na: Posušje.net