Kako postupiti u 6 izvanrednih situacija tijekom vožnje

Možete biti potpuno koncentrirani na vožnju i ipak se naći u nepredvidljivoj situaciji. U ovim situacijama morate brzo razmišljati – no prvi instinkt može pogoršati stvar, kaže dr. Bill Tassel direktor programa vožnje u AAA (Američka organizacija za sigurnost na cesti).

Što trebate učiniti umjesto toga? Evo kako postupiti u šest uobičajenih kriznih situacija.

1. PROKLIZAVATE BEZ KONTROLE

Možda smatrate da su zaleđena cesta zimi ili mokro jesenje lišće jedine opasnosti koje uzrokuju proklizavanje. No, proljeće jednako tako može biti skrivati opasnosti od proklizavanja. Čak i zbog tankog sloja vode možete odletjeti s ceste prilikom skretanja.
Ako naletite na takvo klizavo područje na cesti i vaš auto počne kliziti u suprotnom smjeru, okrenite volan u smjeru prema kojem želite ići kako biste se vratili na pravi put, kaže Van Tassel.

Samo nemojte naglo stisnuti kočnicu. Kada dođe do proklizavanja, prednji kotači gube mogućnost prijanjanja, kaže Van Tessel. Ako naglo zakočite, prevelika težina se prebacuje na prednji dio auta, tada se zanosi stražnji kraj auta i čini stvar još gorom.

Umjesto toga, maknite nogu s gasa, savjetuje Van Tessel. Ako ne povratite kontrolu nad automobilom, nježno pritisnite papučicu gasa kako biste omogućili prednjim gumama ponovno prijanjanje na cestu.

2. OSTAVLJATE TRAGOVE GUMA NA CESTI

Kada naglo okrenete volan kako biste izbjegli udaranje nečega što vam se nađe na putu, stražnje gume gube mogućnost prijanjanja i počnu se pomicati lijevo-desno u obliku slova z. To je ostavljanje tragova na cesti.

No, nije naglo skretanje to koje uzrokuje ostavljanje tragova – problem je u presporom vraćanju volana u početnu poziciju, kaže Van Tessel.

Kada se drugi zaokret volana dogodi prekasno – i vaš auto se gotovo okrenuo bočno – okretanjem volana nazad stražnji kraj auta će izgubiti podlogu.

Nemojte stiskati kočnicu. Ovo također prenosi težinu na prednji kraj auta i time se pogoršava prijanjanje stražnjih guma na podlogu, kaže Van Tessel. Stavite nogu na papučicu gasa i gledajte u smjeru prema kojem želite ići. Vaše ruke, a time i volan će prirodno pratiti smjer u kojem gledate i pomoći vam da uspostavite kontrolu nad vozilom.

3. ZAPELA VAM JE PAPUČICA GASA

Ovo se događa kada vam peta na japankama, tepih ili neki drugi predmet zapne ispod papučice te ju tako drži na mjestu, kaže Van Tessel. „Također može biti i problem s poveznicom,“ kaže. (Poveznica je metalna šipka koja povezuje papučicu gasa s motorom).

Protresite papučicu ili snažno nagazite na nju kako biste ju oslobodili. Ako to ne stignete učiniti, prebacite auto u neutralnu poziciju.

„Ovo trenutno prekida ubrzanje i prebacuje vas u kotrljajući način rada“, kaže Van Tessel. Motor će proizvoditi buku kada se prebaci u višu brzinu, ali nema razloga za brigu, kaže. Kada ste u neutralnoj poziciji, pritišćite kočnicu dok auto ne uspori do zaustavljanja. Treptanje stražnjih svjetala će privuči pažnju ostalih vozača.

4. OTKAZALE SU VAM KOČNICE

Ovo se obično dogodi kada se papučica kočnice potpuno potroši, ili ako se vozilo pregrije do te razine da izgubite mogućnost kočenja, kaže Van Tessel. (Ako ste primijetili da vam kočnice škripe, što prije promijenite pakne.)

Pumpajte papučicu kočnice. „Vaše kočnice su možda samo izgubile pritisak, a pumpanjem ih možda ‘oživite’ i zaustavite auto,“ kaže Van Tessel.

Ako ovo ne upali, prebacite u neutralnu poziciju. Polako ćete usporavati sve dok se vozilo ne zaustavi.

Ako nemate ispred sebe dovoljno prazne ceste, iskoristite ručnu kočnicu. „Lakše je ako imate ručnu kočnicu, no podna kočnica za parking će isto upaliti,“ kaže Van Tessel. Samo povucite ili pritisnite kočnicu nježno. Naglo povlačenje također može uzrokovati gubitak kontrole nad vozilom, kaže.

Ako ništa od ovoga ne upali, jednostavno se očešite o nešto – poput zaštitne ograde ili ruba kolnika- kako biste usporili. „Ovo će uništiti vaš auto,“ kaže Van Tessel, „ali bolje i to nego da udarite u drugo vozilo ili nešto drugo što se nalazi pred vama.“

5. ZAKLJUČAO VAM SE VOLAN

Postoji mala vjerojatnost za ovo, ali ako se ipak dogodi, vjerojatno je riječ o kvaru prilikom proizvodnje automobila, kaže Van Tessel.

Prebacite u neutralnu poziciju a zatim u neku od brzina. Budući da neki automobili imaju prekidač na mjenjaču koji sprečava okretanje kotača ako vozilo nije u brzini, mijenjanje brzina može omogućiti upravljanje volanom, kaže Van Tessel.

Ako ovo ne upali, zakočite do zaustavljanja i upalite sva četiri pokazivača smjera.

6. PREGRIJAO VAM SE MOTOR U GUSTOM PROMETU

Ovo je često znak da je problem u sustavu hlađenja automobila ili pogonskog sustava, kaže Van Tessel. Inače biste samo stali sa strane i pustili auto da se ohladi, ali ako sudjelujete u prometu, upalite grijanje kako bi dio topline od motora ušao u unutrašnjost vozila, savjetuje.

„Ovo neće biti ugodno za vaše suputnike, ali će vam kupiti malo vremena na cesti,“ kaže.
Kada napokon stanete sa strane, dopustite motoru svog automobila da se hladi barem 30 minuta prije nego provjerite i zamijenite tekućinu. „Ako to učinite ranije mogli biste se opeći,“ upozorava Van Tessel.

Menshealth.hr