Postavljen video nadzor u Grudama koji odmah dojavljuje policiji prometne prekršaje

GRUDE – Već dva tjedna u funkciji je video nadzor koji se nalazi na semaforu u Grudama, a dio je proaktivnog analitičkog sustava Renata kojeg je u BiH prvi uveo MUP ŽZH piše portal Grude Online.

Riječ je o kompleksnom analitičkom sustavu sačinjenom u nekoliko slojeva s raznim tipovima senzora među kojima su radari, videonadzorne kamere, koji daju povratnu informaciju i upozoravaju na moguće probleme u prometu i narušavanje lokalne sigurnosti.

Ovo poslovno rješenje također podrazumijeva informatizaciju i modernizaciju policijskih službenika na terenu, koristeći Windows phone i Microsoft Band u cilju povećanja efikasnosti i prevencije kriminala.

Pomoću ovoga videonadzora, koji je povezan s mobilnim uređajima policijskih službenika na terenu, u svakom trenutku se dojavljuje ukoliko je netko počinio prekrešaje kao što su: prolazak kroz crveno, neregistrirana vozila, stranci s počinjenim prekršajima, prekoračenja brzine i sl.

Osim preko mobilnih uređaja policija ima nadzor nad kamerama u svojim policijskim upravama, dok MUP ima nadzor nad svim kamerama s područja Županije.

Video nadzor u Grudama koristi se radi nadzora cestovnog prometa, dakle vozila i vozača, i s njegovim korištenjem želi se pridonijeti veća sigurnost na našim prometnicama, te spriječiti nepoštivanje prometnih propisa s ciljem zaštite građana.

ŽZH ovaj projekt je realizirala preko firme IT odjel d.o.o. Mostar koja je izradila sami program, a svi gradovi Županije bi uskoro trebali biti pokriveni ovim sustavom. Kako Grude Online doznaje proba ovog sustava provedena je u Ljubuškom gdje se i nastavilo s radom, PU Grude sustav Renata koristi već dva tjedna, u Posušju je sve pripremljeno za njegovu postavljanje što će biti realizirano za par dana, dok Široki Brijeg ima gradski video nadzor koji nije spojen na ovaj sustav ali se radi na tome da se povežu.

Grude-online.info