Kako „popraviti“ premale ili prevelike traperice?

Sve ih imamo – jedne traperice koje nam savršeno pristaju – kao da ih je neki modni dizajner kreirao samo za nas. Međutim, vremenom smo izgubile koji kilogram (ili dobile) pa sada izgledaju na nama nekako mlohavo. Katastrofa! Ali, dobra je vijest da ih ne trebamo baciti na dno ormara, nego da ima nade! S par jednostavnih trikova omiljene traperice mogu nam opet pristajati poput druge kože.

Hlače su ti postale premale?

Možeš ih još zakopčati, ali te pritišću oko struka i na trbuhu, a na nogavicama su se pojavili nabori? Tu pomaže jedan jednostavan trik. Dok su hlače još mokre, stavi ih na dasku za peglanje, jako napni te na svaku stranu stavi neki teret. Naime, mokri traper može se lako formirati. Ako su ti nogavice malo preuske, mjesta gdje te pritišću navlaži (dok su hlače na tebi). Tjelesna temperatura će se pobrinuti za ostalo, odnosno proširiti tkaninu. Oprez: to nemoj raditi zimi, to jest nemoj izlaziti s mokrim hlačama. Nije dobra ideja kod sljedeće kupovine traperica uzeti veći broj. Naime, ako se materijal ne sastoji većinom od strecha, traper će se nošenjem proširiti – pa ti nove hlače neće odgovarati.

Hlače su ti postale prevelike?

Traper se sastoji uglavnom od pamuka – to je ujedno prokletstvo i blagoslov, jer njemu možemo zahvaliti da se materijal još može „formirati“. Međutim, hlače s velikim udjelom strecha ne mogu se „spasiti“, jer ako se vlakna strecha istroše – ostanu istrošene. Kod svakog drugog trapera vrijedi: stavi prevelike hlače jednostavno u lonac s kipućom vodom na 10 minuta, a onda ih još ostavi da odstoje oko 20 minuta u toploj vodi. Alternativno možeš oprati hlače u perilici rublja vrućom vodom, ali ni u kom slučaju s drugom odjećom – jer vrući traper može pustiti boju.

Miss7.hr