Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo Policijski sindikati na području FBiH jedinstveni u borbi za bolje uslove umirovljenje i neće u tome odustati!

Policijski sindikati na području FBiH jedinstveni u borbi za bolje uslove umirovljenje i neće u tome odustati!

0
Policijski sindikati na području FBiH jedinstveni u borbi za bolje uslove umirovljenje i neće u tome odustati!
FOTO: Mili Marušić

Predstavnici Unije samostalnih sindikata policije FBiH, Saveza sindikata policije i uposlenika u MUP-ovima u FBiH, Sindikata službenika FMUP-a i Saveza policijskih sindikata u organima BiH održali su sastanak sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i resornim ministrima, na kojem su pokušali definirati uslove umirovljenje policajaca. Predstavnici policijskih sindikata su nezadovoljni dosadašnjim tokom pregovora.

Mirza Hadžiabdić, član UO Unije samostalnih sindikata policije FBiH i predsjednik UO Sindikata policije Kantona Sarajevo kazao je za Klix.ba da su od Vlade FBiH dobili prijedlog da se umirovljenje riješi donošenjem dopuna Zakona o policijskim službenicima na nivou Federacije, ali da nisu ostvareni uslovi za to.

“Mi smo prihvatili prijedlog da to ide kroz dopunu Zakona o policijskim službenicima, samo ukoliko u prelaznim i završnim odredbama Zakona o PIO-u bude navedeno da će se donijeti propis koji se odnosi na policijske službenike. S obzirom na to da oni nisu htjeli podržati rečenicu u prelaznim i završnim odredbama, mi smo jednoglasno odbili njihov prijedlog”, kazao je Hadžiabdić.

Naveo je da su proračuni procjena mirovina po petogodišnjem prosjeku, koje je javnosti dostavio “nepoznat izvor” iz Vlade FBiH, u više segmenata netočni, jer ne postoji mjesto policijski inspektor, nego se plaća dobiva po činu, pa se samim tim stvara kriva slika u javnosti.

“Imamo čin mlađeg inspektora, preko inspektora, višeg inspektora, samostalnog inspektora do glavnog inspektora. Ovdje je, vjerovatno, napravljen izračun za glavnog inspektora ili eventualno policijskog komesara u pojedinim županijama, čime se predstavlja da policijski službenici imaju velika primanja. Nema policijskog istražitelja da ima 3.000 KM plaću”, objašnjava Hadžiabdić.

Postavlja se pitanje zašto su predložili da maksimalni koeficijent u Zakonu o PIO može biti pet, a zašto nisu rekli da može biti tri.

“Predlaganjem koeficijenta pet ispada da neko može imati mirovinu 2.800 KM, a po važećem Zakonu o PIO-u maksimalna mirovina je manja od 2.200 KM. Oni predlažu i ostavljaju mogućnost da netko može imati još veću mirovinu od trenutno najveće. Zna se tko može imati koeficijent pet, oni koji imaju plaće blizu 5.000 KM, a to ni u kojem slučaju nemaju policijski službenici”, kazao je Hadžiabdić za Klix.ba.

U Parlamentu Bosne i Hercegovine prekjučer je održana međunarodna konferencija o položaju policijskih sindikata u BiH u odnosu na regiju, a zaključeno je da svi policijski sindikati u BiH nastupaju jedinstveno u pogledu zahtijeva za umirovljenje. Ističu da se njihovi zahtjevi ne razlikuju od rješenja koja postoje za policijske službenike i pripadnike oružanih snaga u zemljama regije.

Hadžiabdić je naveo da direktor Fonda PIO, kao najodgovornija osoba te institucije, ne zna iznos duga koji potražuje ta institucija, iako mu je to jedna od osnovnih obaveza.

“Izjavljuje da je to otprilike stotinama milijuna konvertibilnih maraka, kao da je riječ o nekoliko stotina maraka. Ali, zato tvrdi da zna kolike policajci imaju plaće”, zaključio je Mirza Hadžiabdić.

Klix.ba