Policijski odbor MUP-a Zapadnohercegovačke županije, na čelu s predsjednikom Dragom Tomićem, očekivano je stao u zaštitu kriminala unutar policijskih redova. Umjesto da Zorana Soldu isključe iz daljnje procedure ponovljenog natječaja za promicanje policijskih službenika iz 2015. godine, jer je isti sam sebe ocijenio za 2014. godinu, Policijski odbor je odlučio zaštititi i ovo krivotvorenje, piše portal Ljubuski.net.

Nezakonito ocijenjivanje

Naime, već smo pisali kako je godišnja ocjena za 2014., za policijskog službenika Zorana Soldu nezakonita, iz razloga što isti za navedenu godinu nije ocijenjen od strane izravno nadređenog policijskog služenika (u ovom slučaju Mire Pejića), nego je isti sam sebe ocjenio stavivši svoj potpis na mjesto ocjenjivača.

Saslušani Pejić, Soldo, Madunović

Policijski odbor je, očito reda radi, pozvao Zorana Soldu, Miru Pejića (protiv kojega je podignuta optužnica za dodijeljivanje oružja osobama s podebljim policijskim dosjeima, a isti nije suspendiran), i Milenka Madunovića kako bi se izjasnili oko spornog potpisa. Što su isti izjavili, zasad se ne zna, ali, nakon toga je zatraženo preliminarno vještačenje od strane ‘zelenog’ vještaka MUP-a ZHŽ, Vinka Bukmira, koji je, prije par mjeseci, na ubrzanom, tzv. naprednom tečaju, dobio zvanje vještaka-grafologa.

Premijerni nalaz ‘brzopečenog’ vještaka Vinka Bukmira

U svom premijernom nalazu vještak Bukmir utvrđuje kako potpis na mjestu ocjenjivača ne posjeduje vrijedne rukopisne karakteristike nužne za sigurnu identifikaciju, pošto se se na drugoj stranici na mjestu potpisa ocjenjivača nalazi paraf, a na mjestu policijskog službenika koji se ocjenjivao nalazi poluparaf Zorana Solde, te kako same analize navedenih potpisa nisu moguće iz razloga što se radi o različitim tipovima potpisa. Prvo vještačenje mladog vještaka grafologa Bukmira pokazalo je kako će imati blistavu budućnost u MUP-u.

Bukmiru nije palo na pamet utvrditi je li se Miro Pejić potpisao na mjestu ocjenjivača, što je jedina činjenica koja bi dokazala je li Zoran Soldo zakonito ocijenjen za 2014. godinu, jer je Pejić bio Soldin ocjenjivač za navedenu godinu.

I laiku je vidljiva krivotvorina

‘Golim okom’ je vidljivo kako potpis Mire Pejića i potpis na godišnjem obrascu za Soldu na mjestu ocjenjivača nemaju nikakvih sličnosti, dok navedeni potpis na mjestu ocjenjivača i potpis Zorana Solde imaju mnogo zajedničkih karakteristika. No, već smo navikli da MUP ZHŽ zataškava teški kriminal. Rezultat toga su brojni kazneni procesi protiv ministra, komesara, policijskih službenika i namještenika.

Po svemu sudeći i ovaj slučaj oko ponovljenog natječaja za činove višeg i samostalnog inspektora će rezultirati novim kaznenim prijavama.

Ljubuski.net