FOTO: Mili Marušić

U cilju pravodobnog informiranja javnosti, želimo Vas izvijestiti da je Sindikat djelatnika MUP-a Županije Zapadnohercegovačke organizirao i održati će prosvjedno okupljanje pred sjedištem Vlade ŽZH u Širokom Brijegu, u srijedu, 30.11.2016 godine s početkom u 11 sati.

Jedan od glavnih razloga održavanja prosvjednog okupljanja je višegodišnja diskriminacija djelatnika MUP-a od strane Vlade i resornih ministarstava, u ulozi našeg poslodavca, a glede iznosa osnovne plaće koja se isplaćuje djelatnicima MUP-a u odnosu na osnovnu plaću uposlenika u javnim ustanovama, uposlenika u županijskim upravnim organizacijama – zavodima, ravnateljstvima i agencijama (koje se isplaćuju iz proračuna ŽZH ili iz fondova u koje je uplaćivanje zakonom obavezno) te uposlenika kod ostalih korisnika proračuna u ŽZH. Javnosti je vjerojatno manje poznato da je osnovna plaća uposlenika MUP-a u bitnom iznosu manja od uposlenika navedenih kategorija. Primjerice, ionako skromna plaća čistačice u MUP-u za cijelih je 90 KM manja od plaće čistačice u nekoj javnoj ustanovi, unatoč identičnom poslu koji one obavljaju. Kod poslova većeg stupnja složenosti za koje je predviđena i veća plaća, razlika je kudikamo veća.

Jedno od osnovnih načela nediskriminacije na radu je načelo da isti poslodavac za posao istog obujma i stupnja složenosti djelatnicima isplaćuje istu plaću.

Iz jednog navedenoga (ali nikako i jedinog primjera – navođenje ostalih, nažalost, nije primjereno ovom obliku komunikacije), vidljivo je da je tvrdnja o diskriminaciji točna i opravdana. Dodatnu sol na ranu predstavlja neshvatljiva činjenica da u našem slučaju višegodišnju sustavnu diskriminaciju svjesno provodi država (županija) putem svojih tijela vlasti, a koja bi trebala biti brana diskriminaciji i koja bi istu trebala sustavno iskorjenjivati, gdje god da postoji.

Ukoliko ovaj prosvjed ne urodi plodom, odmah se pokreće procedura generalnog štrajka i trajat ce do ispunjenja naših zahtjeva.

Stoga građane Županije molimo za razumijevanje i podršku, te se unaprijed ispričavamo za moguće kratkotrajne smetnje i zastoje u svakodnevnim aktivnostima tijekom održavanja prosvjednog skupa.

Svako nastojanje na uspostavi zakonitosti i transparentnosti rada svake vlasti i vlade, koja mora biti odgovorna svojim građanima i pod njihovim nadzorom, u Vašem je kao i našem interesu.

SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a ŽZH