Policija diljem BiH na nogama zbog branitelja, u ŽZH izvanredno stanje

Najavljeni prosvjedi branitelja digli su policiju na noge, pa su osim ministarstava unutarnjih poslova u županijama gdje su najavljeni, na nogama i pripadnici Federalne uprave policije, objavio je Dnevni avaz.

U Federalnoj upravi policije, tvrdi Avaz, strahuju od eventualnih sukoba na prosvjedima u Sarajevu, pa je formiran Operativni stožer za zaštitu Vlade FBiH.

”Uključen je cjelokupan uniformirani, ali i operativni sastav policije. Posebna zaduženja dobili su operativci za praćenje i prikupljanje podataka s terena uoči samih prosvjeda kako bi pravovremeno došli do saznanja o eventualnim planiranim neredima”, piše Avaz navodeći kako je FUP je zatražio pomoć u ljudstvu i od Državne agencije za istrage i zaštitu te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

O eventualnom upućivanju snaga u Sarajevu, na osnovu drugog sporazuma, obaviješteni su i županijski MUP-ovi. FUP će aktivirati i poseban odred formiran nakon prosvjeda 2014. godine, koji je specijalno obučen i opremljen za djelovanje u kriznim situacijama.

Poseban plan osiguranja napravljen je za zgradu Vlade Federacije BiH, ispred koje su najavljeni prosvjedi, ali će policija biti u pripravnosti u slučaju da mora zaštititi i ostale federalne institucije, odnosno objekte u kojima su smješteni. Prema instrukcijama iz tog plana, policija će za vrijeme prosvjeda napraviti nekoliko sigurnosnih obruča oko Vlade FBiH.

Naime, razvojačaeni branitelji u Federaciji BiH, okupljeni oko rezolucije i Vijeća branitelja FBiH, u kojem je oko 70 udruga, najavili su prosvjede te su poručili kako će, osim graničnih prijelaza te važnih prometnica, blokirati i središnjice HDZ-a BiH i SDA.

Branitelji traže da federalna Vlada usvoji rezoluciju u kojoj se traži jedinstven registar branitelja, jedno braniteljsko udruženje i braniteljski dodatak.

S druge strane, brojne udruge oprale su ruke od ovih prosvjeda te objavile kako ih ne podržavaju pohvalivši rad resornog ministra Salke Bukvarevića.

kako smo već danas prenjeli informaciju, policija je braniteljima sa područja ŽZH zabranila prosvjede ali oni nisu i neće odustat i pozivaju sve prave i istinske branitelje, članove te građane da im se pridruže jer ovo sada nije njihova samo borba, već borba za dostojansto i istinu.

Kompletno priopćenje na ponuđenoj (link) stranici:

IZVANREDNO PRIOPĆENJE: Poziv svim braniteljima i građanima ŽZH – prosvjedi će biti održani!