Javno komunalno poduzeće ”Čistoća” podijelilo je proteklih dana 600 kanti za otpad stanovnicima Širokoga Brijega.

Riječ je o projektu ”Znanjem do odgovornog gospodarenja otpadom – od vrtića do odrasle dobi”, a nositelji su JKP ”Čistoća”, Grad Široki Brijeg i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Ovo je prva faza projekta u kojoj je osigurano 52.000 KM a ukupno bi za cijeli projekt trebalo još nešto više od 100.000 KM, potvrđeno je za Bljesak.info iz JKP ”Čistoća”. Najveći dio sredstava osiguran je iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH 77 posto , 13 posto je osigrao Grad Široki Brijeg , a 10 posto JKP ”Čistoća”.

”U sklopu projekta podijeljeno je 600 kanti za otpad, a kriterij je bio da stranka ima potpisan ugovor s JKP ‘Čistoća’ i da redovito izmiruje obveze. Projekt je namijenjen svim građanima Grada Širokog Brijega koji su u sustavu organiziranog prikupljanja otpada”, izjavio je za Bljesak.info Josip Bubalo, pomoćnik ravnatelja širokobriješke ”Čistoće”.

Također, u svim osnovnim i srednjim školama na području Grada Širokoga Brijega formirani su zeleni otoci za razvrstavanje papira, plastike, stakla i komunalnog otpada te će ovih dana na još četiri lokacije u gradu, a od toga dva uz vrtiće, biti postavljeni zeleni otoci od po četiri kontejnera za razvrstavanje otpada.

”Cilj je podizanje ekološke svijesti kod građana da nije sve smeće, odnosno otpad, i da se dio otpada može reciklirati. Posebno je važno da djeca još od vrtića, odnosno školske dobi steknu ekološku svijest jer poznato je da navike stečene u djetinjstvu ljudi primjenjuju i u odrasloj dobi”, kazao je pomoćnik Bubalo za Bljesak.info.

Projekt se realizira u sklopu javnog natječaja za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša, a koji raspisuje Fond za zaštitu okoliša FBiH.

”Nastojat ćemo da u ovoj i idućoj godini svaki korisnik dobije kantu za otpad te molimo korisnike koji u ovoj prvoj fazi projekta nisu dobili kantu, za strpljenje i razumijevanje”, zaključio je Bubalo.

Bljesak.info