Tužitelj u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu za utaju poreza protiv:

– BOŽE MARKIĆA, rođenog 1970. godine u mjestu Biograci, Široki Brijeg, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i

– PRAVNE OSOBE „NAMEKS“ d.o.o. Široki Brijeg, čiji je osnivač, rаvnatelj i odgovorna osoba Božo Markić.

U optužnici se navodi da je Božo Markić u svojstvu osnivača, ravnatelja i odgovorne osobe bez ograničenja ovlasti u okviru registrirane djelatnosti u pravnoj osobi „Nameks“ d.o.o. Široki Brijeg, u razdoblju mjeseca svibnja 2011. godine počinio utaju PDV-a u ukupnom iznosu od 46.091,00 KM, za koji iznos je oštećen proračun BiH.

Pravna osoba „Nameks“ d.o.o. Široki Brijeg se tereti da je kao pravna osoba raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi koju je u ime, za račun i u korist pravne osobe ostvario Božo Markić.

Optuženi se terete da su počinili, Božo Markić kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavka 1. i članka 54. KZ-a BiH, a pravna osoba „Nameks“ d.o.o. Široki Brijeg kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavka 1. u svezi sa člancima 54. i 124. istoga Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH