Home Ostale rubrike Zdravlje POČINJE LIJEČENJE Ana Rita Puljić će uskoro primiti prve injekcije!

POČINJE LIJEČENJE Ana Rita Puljić će uskoro primiti prve injekcije!

0
POČINJE LIJEČENJE Ana Rita Puljić će uskoro primiti prve injekcije!
FOTO: Mili Marušić

Nakon dva mjeseca velike kampanje i neprekidnog skupljanja sredstava, zahvaljujući dobroti brojnih ljudi, uskoro bi trebalo početi liječenje malene Ane Rite Puljić.

Skupljen novac za četiri injekcije

”Skupljeno je dovoljno novca za četiri injekcije, sada rješavamo papire i Ana Rita može na liječenje. Ni sama ne mogu vjerovati da se za dva mjeseca skupilo ovoliko novca, veliko hvala svima”, za Bljesak.info je rekla majka malene Ane Rite, Marija Puljić.

Marija Puljić je također rekla da je došlo do promjene plana, te da bi Ana Rita u mjesto u Njemačku trebala ići na liječenje u Zagreb. Nijemci, naime, traže da se uplati unaprijed iznos za cijelu godinu, koji je puno veći od onoga koji su se s njima dogovarali na početku, ali je ujedno i puno veći i od prikupljenog iznosa.

”U međuvremenu smo dobili informaciju da se jedna djevojčica počela liječiti na Kliničkom bolničkom centru ”Rebro” u Zagrebu. Tako da i mi sada rješavamo papire i nadamo se da ćemo vrlo brzo krenuti”, rekla je Marija.

Marija Puljić pojašnjava da su četiri injekcije zapravo pola godine terapije. Prve tri injekcije Ana Rita treba dobiti u razmaku dva i po tjedna, a četvrtu kasnije. Marija je dodala kako će liječenje u Zagrebu biti nešto jeftinije. U Njemačkoj je cijena jedne injekcije trebala biti 100.000 eura.

”U tu cijenu su bili uračunati i troškovi liječenja, a na ”Rebru” jedna injekcija košta oko 86 tisuća eura, s tim da bi na ”Rebru” bolničke troškove snosila Klinička bolnica Mostar”, rekla je Marija.

Novi lijek odobren prošle godine

Nakon te prve faze, liječenje bi se kasnije, dodaje, nastavilo s po tri injekcije godišnje. To bi omogućilo da Ana Rita konačno stane na vlastite noge i zapleše s prijateljicama, što joj je oduvijek bila želja.

„U prosincu 2016. lijek Spinraza je odobren u Americi, nakon 13 ispitivanja. U Europi je odobren prije tri mjeseca. Ista se daje u kralježnicu a potiče stvaranje proteina koje Anin organizam ne može proizvesti te odumiru mišići“, rekla Marija Puljić ranije za Dnevni list.

Ono što je bitno i što daje nadu jeste da djeca koja su sudjelovala u eksperimentalnom liječenju gore spomenutim lijekom osjećaju velika poboljšanja. Ima ih i s težom dijagnozom od Anine, a da nakon primanja tog lijeka hodaju. Nedavni pregledi su pokazali da se zdravstveno stanje male Ana Rite pogoršalo, pa sada Rita noću treba masku s kisikom kako bi lakše disala.

Kako pomoći?

Podsjećamo, Ana Rita Puljić iz Stoca boluje od teške bolesti mišića, spinalne mišićne atrofije, koja nažalost zahvaća i pluća tako da djeca s tom dijagnozom do četvrte godine života završe na respiratoru.

Svi oni koji su u mogućnosti, Ani Riti Puljić mogu pomoći pozivom na humanitarni broj 092 890 858 (HT Eronet) i 090 291 083 (BH Telecom) i tako donirati 2 KM, a pomoći možete i uplatom novčanih sredstava na račun:

UniCredit Banke d.d: Primatelj: Ana Puljić,

Transakcijski broj: 3389102546562927,

Poziv na broj 4054054300.

Uplate iz inozemstva:

Primatelj: Marija Puljić BA393381302863281218 SWIFT: UNCRBA22