FOTO: Mili Marušić

Čitanjem optužnice, te uvodnim riječima Državnog tužiteljstva i Obrane počelo je suđenje za organizirani kriminal, pranje novca, poreznu utaju, neplaćanje poreza, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava.

Optužnica tereti Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića–Lijanovića, te Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakota, Mirka Galića i Miroslava Čolaka da su od 2007. do 2012. godine, djelovali kao povezana grupa, osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim preduzećima.

Prema navodima Državnog tužiteljstva, optuženi su počinjenjem djela stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 13,5 milijuna konvertibilnih maraka. Pored desetero optuženih, Državno tužiteljstvo tereti i firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

– Sa ciljem vršenja krivičnih djela, Jerko, Slavo i Jozo Ivanković-Lijanović su osnivali nova prava lica, često samo sa minimalnim osnivčakim kapitalom od 2.000 maraka, sa kojima su zaključivali ugovore i poslove. Kao odgovorne, u tim firmama su postavljali osobe koje su sa njima u rodbinskim vezama ili su uposlenici njihovih firmi, i bili su dobro hijerarhijski uvezani – istakao je tužitelj Muhamed Kovač u uvodnoj riječi.

Branitelji optuženih su u kratkim uvodnim izlaganjima naveli da je optužnica neutemeljena i protivrječna sama sebi, kao i da nedostaje umišljaj za krivična djela.

Mirna Delalić, koja brani Jerka Ivankovića–Lijanovića je istakla da se mora cijeniti pravo njenog branjenika da ima pravičan postupak, te dodala je odbijen njen prijedlog za spajanjem ovog sa postupkom koji se vodi u tuzlanskom Županijskom sudu zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i zloupotrebe položaja.

– Obrana spori sve navode optužnice, a dokazi Tužiteljstva ih ne mogu podržati. Optužnica je neprecizna i iz nje same ne proizilaze elementi krivičnog djela – dodala je Delalić.

Jerko Ivanković–Lijanović je izjavio da nema ništa u vezi sa navodima optužnice koja mu stavljena na teret, javlja BIRN.

– Sva dešavanja u vezi sa ovim su počela od mog ulaska u vlast u Federaciji BiH, kada je zaustavljena disolucija zemlje. Pritisci su vršeni na mene jer nisam htio djelovati kako su neki željeli. Uhićen sam u rujnu 2014. godine, a dva dna prije izbora te godine mi je produžen pritvor. Tek kada su glasovi prebrojani, uvažena je žalba i pritvor mi je ukinut, a Ustavni sud je zaključio da su kršena moja ljudska prava – rekao je Jerko Ivanković–Lijanović.

Optuženi Galić je negirao da je bio pripadnik grupe koju su organizivali Lijanovići, niti da je kontaktirao sam njima od 2007 do 2012., kako to navodi optužnica.

– Nisam ih viđao. Niti sam ja trčao za njima, niti oni za mnom – ističe Galić.

Nastavak suđenja je planiran za 25. listopad, kada je predviđeno saslušanje prva tri svjedoka optužbe.

Prenosimo izlaganje Jerke Ivankovića Lijanovića:

“Časni sude !

U vezi sa optužbama koje mi se u ovom predmetu stavljaju na teret, ja želim naglasiti da nisam počinio ništa od ovoga što mi Tužiteljstvo stavlja na teret, a niti u mom radu u proteklih više od dvadeset pet godina ima bilo kakvog obilježja krivičnog djela. U tom periodu sam učestvovao u izgradnji najvećeg i najkvalitetnijeg proizvođača i izvoznika mesa i mesnih prerađevina u BiH Lijanovići d.o.o. čije proizvode ste pretpostavljam imali priliku konzumirati, a koja firma je prije dva i tri desetljeća, kako u bivšoj državi tako i u sadašnjoj upošljavala stotine radnika i od čijeg poslovanja je živjelo hiljade obitelji u BiH i punili su se fondovi i proračuni.
Isto tako sam prije petnaest godina bio jedan od osnivača jedne od rijetkih višenacionalnih političkih stranaka u BiH Narodne stranke radom za boljitak koja ima najbolji program sa najboljim ustavnim i ekonomskim rješenjima za sve stanovnike u BiH te u tom periodu bio dva puta biran i izabran za člana PSBiH i jednom za zamjenika premijera i ministra poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH. Sve to vrijeme kao i danas uvijek imam isti broj telefona i dostupan sam bio svakom stanovniku i instituciji u BiH.

Cijeneći ovaj Sud, vjerujući da Vama kao vijeću je stalo da utvrdite istinu u ovom predmetu i da vladavinu prava držite na visokoj razini želim ukazati na činjenice koje dulje vrijeme prate ovaj predmet. Ja Vas molim da mi dozvolite da Vam se ukratko obratim, bez ikakve namjere da Vam dodatno oduzimam vrijeme ali sa molbom za poštivanje pravičnog suđenja i mogućnosti da ja lično iznesem svoje viđenje ovog predmeta.

Smatram da su sva dešavanja u vezi sa ovim, ali i drugim predmetima koji se protiv mene vode, a o kojima je govorila moja odbrana, posljedica mog ulaska u vlast na nivou FBiH 2011. godine, kada je po prvi put od nastanka FBiH izabrana izvršna vlast na osnovu programa, platforme zahvaljujući i rezultatima Narodne stranke radom za boljitak i čime je zaustavljena tada najavljivana namjera daljnje disolucije zemlje. Na mene se često pokušavao izvršiti pritisak i prijećeno mi je hapšenjem ako neću politički djelovati u skladu sa potrebama moje političke kunkurencije ali ja nisam osoba na koju se može izvršiti pritisak da radi nešto što je suprotno mojim uvjerenjima.

Zaista je vrhunac svega bila i provedba prijetnji kada je direktor SIPA-e, koji je kažnjen zatvorskom kaznom što nije htio poslati svoju specijalnu jedinicu da zaštiti paljenje predsjedništva BiH ali je specijalce poslao sa pratnjom desetina kamera i medija na obiteljsku kuću moga oca i majke sa kojima ja živim i koji imaju preko 80 godina jer je izgleda bila njihova procjena da bi oni mogli pružiti oružani otpor i sve to je radio dva dana prije početka izborne kampanje za izbore 2014. godine i uhapsili su mene koji sam trebao u tih trideset dana kada mi je bilo jedino dozvoljeno temeljem izbornog zakona BiH prezentirati javnosti i stanovnicima u BiH šta sam radio u proteklih 15 godina mog političkog djelovanja, dva mandata u PSBiH i posebno zadnje četri godine u Vladi FBiH.

Sve je datumski precizno posloženo, pa je tako pritvor produžen dva dana prije glasanja kako bi se birači podsjetili da sam ja kao kandidat na izborima u pritvoru i da za mene nema smisla glasati, ja sam jedini kršio izbornu šutnju jer su svi mediji objavili produženje pritvora dan prije glasanja kada traje izborna šutnja a da bi iduće sedmice nakon glasanja prebrojavanja glasova Sud uvažio žalbu i ukinuo mjere pritvora što je kasnije ustanovio i Ustavni sud, da su mi povrijeđena osnovna ljudska prava utvrđena Europskim konvencijama o ljudskim pravima.

Od tada do danas su protekle dvije godine, a mi smo tek na početku ovog suđenja, time mi se nastavljaju kršiti osnovna ljudska prava.

Ne želim dalje dužiti, ali sam uvjeren da ćemo u toku postupka dokazati da navodi tužilaštva nisu osnovani, a Vas jedino molim za fer i pravično suđenje u koje se uzdam!”

SirokiBrijeg.info