FOTO: Anadolu Agency

TUZLA – Zbog ucjenjivanja poljoprivrednika iz Tuzlanske županije i udruživanja radi činjenja krivičnih djela, te korupcije, zloupotrebe položaja i oštećenja budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 817.000 KM jučer je na Županijskom sudu Tuzla počelo suđenje optuženom Jerku Ivankoviću Lijanoviću, bivšem ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH i njegovom pomoćniku Stipi Šakiću.

Optužnica u 12 točaka Ivankovića tereti da je organizirao udruženje kako bi grupa, mahom kadrova Lijanovićeve političke stranke Radom za boljitak, ucjenjivala poljoprivrednike u Tuzlanskoj županiji i drugim mjestima u Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podticaja u poljoprivredi. Poljoprivrednici su njima trebali isplaćivati polovinu uplaćenih podticaja u gotovini, kao i sugerirati im načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Ivanković je tokom suđenja istaknuo da nije oštetio budžet Federacije BiH, te da je cijeli život radio pošteno i za dobrobit Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency.

– Obiteljski sam čovjek, otac troje djece i bez ikakvog krivičnog djela u poslovnom i političkom radu proteklih 30 godina. Cijeli svoj vijek posvetio sam jačanju ekonomije ove države i kao poduzetnik, razvijao sam jednu od najkvalitetnijih tvornica za proizvodnju i preradu mesa, koja je zapošljavala stotine radnika. Sve vrijeme zalagao sam se za integraciju ekonomije i jačanje proizvodnje, a unaprijedio sam poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, te sam se borio sa prirodnim nesrećama koje su se desilo u tom mandatu – izjavio je Ivanković.

I pored brojnih materjalnih dokaza i velikog broja svjedoka Tužiteljstva, među kojima su i članovi Lijanovićeve kriminalne skupine koji su priznali krivicu, Jerko Ivanković Lijanović, bivši zamjenik federalnog premijera i ministar poljoprivrede tvrdi da nije oštetio proračun Federacije, izvijestila je Federalna televizija.

-Unaprijedio sam poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, te sam se borio s prirodnim nesrećama koje su se dogodile u mom mandatu, enormne sniježene padaline 2012. i enormne poplave 2014. godine, kazao je mrtav hladan Lijanović u sudnici Županijskog suda u Tuzli.

On je naveo da mu Tužiteljstvo stavlja na teret nešto što nije uradio, što će i dokazati tokom ovog sudskog postupka.

Zbog istih nezakonitih radnji, u ovom su predmetu do sada osuđena tri dužnosnika. Edin Ajanović, bivši ministar u Vladi TK osuđen je na godinu dana zatvora, a Suad Čamdžić, bivši savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, također je osuđen na dvije i po godine zatvora, dok ga presuda obavezuje da u budžet mora vratiti 70.000 KM koliko je stekao na nelegalan način.

Mersed Šerifović, zastupnik u Skupštini Tuzlanske županije i predsjednik Županijskog odbora Narodne stranke Radom za boljitak, priznao je krivicu i prošli mjesec osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i malverzacija vezanih uz podticaje u poljoprivredi. Također, mora vrati i 50.000 KM.

Suđenje Ivankoviću i Šakiću nastavlja se danas, kada će u Županijskom sudu Tuzla svjedočiti svjedoci Tužiteljstva.

SirokiBrijeg.info