FOTO: Mili Marušić

Mobing nad djelatnicima, nedostatak radne snage od koje proizlazi i slaba organiziranost posla, male plaće…. samo su dio onoga što se dugo godina krije u pozadini HP-a Mostar i što je stiglo “na naplatu” jer su uvjeti rada s godinama postali sve nepodnošljivi.

HP Mostar poslovnica u Širokom Brijegu jedna je od očitih primjera zloupotrebljavanja djelatnika koji su odlučili zajedno sa svojim kolegama iz drugih gradova reći kako im je dosta da preko njihovih leđa pojedinci “okreću lovu” i da umišljaju kako su “bogom dani” i nedodirljivi, te da svoje radnike mogu iskorištavati do iznemoglosti.

Široki Brijeg ima 11 poštara, od toga jedno službeno vozilo na šest poštara koji duže to auto, dok ostalih pet poštara koriste svoja osobna vozila za dostavljati pošljke, a što im je plaćeno s nekih 20-ak litara goriva na mjesečnoj razini. Posjeduju 4/5 motora marke Tomos, i što je najbolje niti su obučeni za vožnju motora a mnogi od njih su u godinama tako da motor nije za njih.

“Treba biti profesionalni kaskader da bi vozili ove motore po našim prometnicama. Nesreće i padovi s njih su naša svakodnevica, a pogotovo sama kultura vozača osobnih vozila je toliko izražena da nam je svako sjedanje na motor “glava u torbi” i nismo profesionalno, ni nikako osposobljeni za takve izlaske na prometnicu” – govori jedan od djelatnika HP Mostar, podružnica Široki Brijeg za portal SirokiBrijeg.info.

Kroz naš razgovor doznajemo kako su motori samo jedan od mnogim problema. Tu su i osobna vozila koja poštari koriste da dostavu a za što dobivaju oko 20 litara goriva na mjesečnoj razini. Brojni rizici na terenu pri dostavi pošiljke stvaraju sve veći strah prilikom podjela mirovina kao i pasi koji često nasrću na djelatnike.

“Ma nisu ni psi toliki problem koliko nam glavobolje znaju stvarati pronalasci osoba i adresa primatelja pošte jer do dana današnjeg nemamo adekvatno označene ulice i brojeve što najveći problem stvara djelatnicima koji mijenjaju svog kolegu, pa ponekad dolazi do kašnjenja pošiljke ili ona završi u krivim rukama i na kraju sva krivica je na nama” – govori nam naš sugovornik.

Neadekvatna obuća i odjeća poštara i djelatnika pošte je više standardna

“Prisiljeni smo civilnu odjeću nosati na poslu. Znači od majica, traperica, haljina, puma… jer ne sjećam se kada smo dobili novu ili zamjensku opremu. Vide ljudi sve to i ponekad bude neugodno im objašnjavati kako nemamo službenu uniformu, tj. odjeću i obući. Teško nam je nekad objasniti zašto pošiljke neke kasne, zašto se zagube. Ma puno toga ima što ne štima godinama ali sve vrijeme smo trpjeli sve to, da jednostavno više ne možemo. ” – pojašnjava nam problem poštar iz Širokog Brijega te najavljuje štrajk upozorenja za srijedu ispred zgrade HP Mostar u Širokom Brijegu.

Naime, u srijedu 11. rujna ispred zgrade HP Mostar u Širokom Brijegu od 9:00 do 10:00h, održat će se jednosatni štrajk upozorenja članova sindikata i djelatnika HP Mostar, podružnica Široki Brijeg. Te ovom prilikom pozivaju svoje sugrađane da imaju razumijevanja.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info