Home COVID-19 / POMOĆ - ZAPOVIJEDI POČELO JE: Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donio Naredbe i preporuke, uskoro i zapovijedi….

POČELO JE: Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donio Naredbe i preporuke, uskoro i zapovijedi….

0
POČELO JE: Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donio Naredbe i preporuke, uskoro i zapovijedi….

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva održao je u petak 26.06. sjednicu na kojoj je shodno Naredbi od 12.06. sagledao kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu koja će se primjenjivati od 28.06. i Preporuke koje se primjenjuju od dana donošenja, te ih dostavio kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29.05.2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo sa 31.05., Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke koje su obavezujuće za krizne stožere županijskih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Županijskim stožerima ministarstava zdravstva data je mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u županiji odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, a krizni stožeri županijskog ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije na županiji, dio danas datih preporuka mogu donijeti i u formi naredbe.

U uvjetima COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH koja se usložnjava naređuje se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za sve one na koje se preporuke odnose. Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih.

Naredba će se primjenjivati od 28. lipnja.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donio je sljedeću preporuku:

1.Preporučuje se organizatorima okupljanja reduciranje broja osoba, od maksimalno dozvoljenog broja osoba u otvorenom i zatvorenom prostoru u skladu sa Naredbama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva broj 01-33-3510/20 od 12.06.2020. godine, na skupovima koji se održavaju, poput: javnih skupova, kao i drugih okupljanja kao što su: vjenčanja, krizme, sprovode, dženaze i slični događaji, a u cilju sprječavanja širenja infekcije COVID-19 među stanovništvom, kao i zaštite osobnog zdravlja i javnog zdravlja stanovništva.

2.Preporučuje se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da ne idu na rutinske kontrole, te maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog doktora i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena njega. Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom obiteljskog doktora liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili ljekarski savjet.

3.Preporučuje se stanovništvu na području Federacije BiH, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se usložnjava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

4.Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH da bez prijeke potrebe ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19.

5.Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH da godišnji odmor koriste u Bosni i Hercegovini.

6.Preporučujemo svim državljanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, da bez prijeke potrebe ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19 ,a što bi dodatno moglo rezultirati daljnjem pogoršanju COVID-19 epidemiološke situacije u Federacije BiH.

7.Krizni stožeri županijskih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije na kantonu, preporuke od 1. do 5. mogu donijeti i u formi naredbe.

8.Ove preporuke stupaju na snagu danom donošenja.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.