Od navedenih 145 kaznenih prijava, koje je podnijela Agencija za strukovno obrazovanje u Republici Hrvatskoj dvije su se odnosile na zahtjeve podnesene za priznavanje kvalifikacija stečenih u Srednjoj strukovnoj školi “Centar za obrazovanje” Široki Brijeg, saznaje Patria iz te hrvatske Agencije.

Centar za obrazovanje Široki Brijeg dospio je u javnost kada su novinari Žurnala za 17 dana stekli diplomu Srednje medicinske škole, nakon što je prethodno tužiteljica Tužilaštva BiH Biljana Simeunović odbila provesti istragu zbog krivotvorenja diploma u toj privatnoj školi, iako je zahtjev za otvaranje predmeta zaprimila od Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine.

Novinari su dokazali da je za 17 dana i 2.500 KM u Centaru za obrazovanje Široki Brijeg moguće kupiti srednjoškolsku diplomu, što predstavlja teško krivično djelo.

Sumnja se da je privatna škola iz Širokog Brijega, čiji se vlasnici dovode u vezu sa najvišim rukovodstvom HDZ-a u Bosni i Hercegovini, izdala na stotine lažnih diploma.

VIDEO RAZOTKRIVANJE: “Nikad nije kasno” da za 17 dana dobiješ diplomu srednje medicinske škole!

Nap.ba