Ova objava je povodom članka na portalu SirokiBrijeg.info pod nazivom “Offline školska nastava u Županiji Zapadnohercegovačkoj”, čiji je link objavljen na službenoj stranici portala! Autor članka je naša novinarka Antonija Banožić, koja je ujedno i predsjednica Vijeća roditelja Prve osnovne škole Široki Brijeg i koja je primila puno upita brojnih roditelja na temu- hoće li se? i od kada? – održavati školska on line aktivnost!? Za primjer svima, svakako može poslužiti organizacija on line nastave u HNŽ-u koja se uspješno i neometano sprovodi od 16.ožujka 2020.god. Budući da će, u skladu s novonastalom situacijom, izostanak provođenja redovne nastave izostati duži vremenski period, složit će se mnogi, kako život, tako i obrazovanje, mora se i treba nastaviti po društveno prilagođenim i prihvatljivim opcijama.

Brojni roditelji koji duboko vjeruju i ne žele “psihički” skrenuti od corona virusa, koji ne žele kukati i živjeti u strahu da je život stao, puni su pitanja na koja nemaju odgovore. Za javnost ih do sada nema niti Ministarstvo obrazovanja. Nešto se planira, a što, ne znaju ni roditelji, ni djeca, ni učiteljice, ni javnost, ali zato znaju “dežurne komentaruše” koje su zadužene za odnose s javnošću ispred navedenog ministarstva i neke stvari unaprijed znaju! Koliko imamo saznanja nadležno ministarstvo tek priprema projekt koji će, nadamo se, zaživjeti kako djeca ne bi bila uskraćena za odvijanje prilagođene školske nastave prema planu i programu, preko interneta. Voljni smo svi surađivati i težiti boljem, a sve u korist naše djece, a ne stranačku ili pljuvačku kako je nekulturno nazivaju diplomirane “komentaruše”.

Ali puno je nelogičnosti svima i mnogi roditelji i djeca nisu upoznati osim tih “komentaruša”.

1.Do sada nije izrađen detaljan plan kako školsku nastavu voditi na daljinu ili preko interneta jer jedino znamo kako će ovo potrajati još jako dugo, a ne 2 tjedna kako je najavljeno. Toliki se novac slijeva u obrazovanje, posebno u pojedine “segmente”, koji u ovo vrijeme školstvu ništa ne znače! Znate li nešto što mi ne znamo?

2.Od nas koji radimo na ovom portalu sedmero je djece učenika osnovne i srednje škole, a samo dvoje ih s učiteljicama preko WhatsAppa održava neku vrstu učenja?!Znate li nešto što mi ne znamo?

3.Tijekom četvrtka smo kontaktirali ministarstvo i još ništa nije bilo definirano jer će se krenuti vjerojatno s nekim eksperimentalnim programom. Znate li nešto što mi ne znamo?

4.Nigdje službeno nema bilo kakvih informacija o tom nekom programu, niti to znaju sve učiteljice, niti brojni roditelji koji su nas kontaktirali, da vidimo hoće li biti išta od planiranog i od “komentaruša” najavljenog on line obrazovanja, po uzoru na susjedne županije i RH. Danas je petak 20.ožujka 2020. 11:00 (kada smo objavili ovaj tekst), a “komentaruše” tvrde da ista ta nastava počinje 23.ožujka 2020.god. Mnogi roditelji i dalje rade i moraju se prilagoditi toj istoj nastavi. Znate li nešto što mi ne znamo?

5.Što sa roditeljima koji imaju dvoje ili više djece i ne mogu preko WhatsAppa ili Vibera dobivati upute u isto vrijeme jer se sigurno učitelji neće ravnati po njima kako bi zanemarivali ostale. Kakav je plan? Znate li nešto što mi ne znamo?

6.Da li roditelji i djeca trebaju biti upoznati s tom vrstom programa ili samo “pojedini” prosvjetni djelatnici? Znate li nešto što mi ne znamo?

7.Postoji li što ili igdje službeno objavljeno, ili bilo kakve smjernice vezano za sve gore navedeno, a kojih ima još u izobilju, a zanimaju i roditelje i vijeće roditelja, koji su od strane ministrice zakinuti za pružanje bilo kakvih informacija. Znate li nešto što mi ne znamo?

8.Da li ste možda Vi urednik ovog portala da informirate čitatelje. Znate li nešto što mi ne znamo?

9.Ako vam se ne sviđa što informiramo javnost i pokušavamo pripomoći da neki koji nisu u mogućnosti znaju možda neke informacije poput Vas. Nemojte nas čitati i nemojte nam Vi neku svoju politiku našeg rada stvarati.

I opet na kraju.

Znate li Vi nešto što je službeno, daljnje smjernice, nešto što roditelji i djeca ne znaju, a trebali bi znati ili ste jednostavno isfrustrirani od svoga jada da nama pamet solite? Ops ili jednostavno nemamo prijateljice na ključnim i odgovornim funkcijama kao vi?

Napomenimo da se nadležno ministarstvo oglasilo priopćenjem, tek danas oko podne dok mi nismo imali službene informacije, osim navoda “komentaruša” koji nas toliko bole da moramo objaviti pripremljeni članak i drago nam je da su pravovremeno reagirali na naše prozivanje.

S poštovanje,
Mili Marušić
Urednik portala SirokiBrijeg.info