Nakon niza loših zakona za naše branitelje, prošao je još jedan, od kojeg će mali broj pripadnika HVO-a i HOS-a imati koristi. Naime, po novom zakonu naknade će primiti samo branitelji od 57 godina, ako ispunjavaju uvjete da su bili 12 mjeseci pripradnici borbenih postrojbi i da su prijavljenji na Zavodu za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci.

Po nama ovo nema nikakvog smisla, jer znamo da bi svi branitelji bez obzira na godine, ako su sudjelovali u ratu, trebali biti obuhvaćeni ovim zakonom, ukoliko nemaju primanja.

Na sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, koja je održana 07. svibnja 2019. godine, predlagali smo promjene navedenog zakona, kao i kroz razne Udruge, ali naš „vapaj“ nažalost se nije čuo.

Paralelno uz donošenje ovog zakona, odvija se i revizija, te je velik broj onih koji su proveli cijeli rat i hrabro se borili , ostaju bez svojih prava i postaju zaboravljeni branitelji.

Ostaje otvoreno pitanje na koji način će županije riješiti statuse branitelja koji ne zadovoljavaju kriterije novog zakona?

Odbor za branitelje HSP dr. Ante Starčević BiH