Sukladno članku 5. Ugovora između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom sklopljenog u Brčkom 6. srpnja 2015. godine (Službeni glasnik Bosne i Hercegovine-Međunarodni ugovori broj 10/2015 i Narodne novine-Međunarodni ugovori, broj 6/15) zainteresirane stranke – jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) i nadležna komunalna trgovačka društva/poduzeća s državnih područja obiju država čiji sustavi javne vodoopskrbe su ili će biti presječeni državnom granicom, potpisuju provedbeni ugovor o isporuci/prihvaćanju vode.

Svečano potpisivanje provedbenih ugovora bit će između:

Općine Neum i JP Komunalno Neum d.o.o., s jedne strane i Grada Dubrovnika, općina Dubrovačko primorje, Janjina, Mljet, Ston, Trpanj, Župa dubrovačka i Vodovoda Dubrovnik d.o.o., s druge strane, Grada Vrgorca i Komunalnog d.o.o., Vrgorac, s jedne strane i Općine Ljubuški i Parkovi d.o.o. Ljubuški, s druge strane, te Općine Posušje i JP “VODOVOD“ d.o.o., Posušje, s jedne strane i Grada Imotski, općina Cista Provo, Lokvičići, Lovreć, Podbablje, Proložac, Runović, Zagvozd i Zmijavci i Vodovoda Imotske krajine d.o.o Imotski, s druge strane.

Nakon protokola potpisivanja ugovora održat će se sastanak visokih predstavnika Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske vezan uz mogućnosti poboljšanja prekogranične suradnje između obje države.

Svečano potpisivanje predmetnih provedbenih ugovora održat će se u sjedištu Općine Ljubuški, Trg dr. Franje Tuđmana 1, Ljubuški, u petak, 22. prosinca 2017. s početkom u 13 sati.

Na potpisivanju ugovora i sastanku visokih predstavnika Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske vezan uz mogućnosti poboljšanja prekogranične suradnje između obje države sudjelovat će:

– Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić

– Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije

– Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije

– Draško Dalić, predsjednik Vlade Herceg-bosanske županije

– Ministar zaštite okoliša i energetike u Vladi RH dr.sc. Tomislava Ćorića

– Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike RH , dr.sc. Mario Šiljeg

– Predsjednik BiH dijela Komisije/Povjerenstva za vodno gospodarstvo Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske g. Damir Mrđen

– Predsjednica hrvatskog dijela Povjerenstva/Komisije za vodno gospodarstvo Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine gđa Elizabete Kos

-Generalni direktor Hrvatskih voda g. Zorana Đurokovića

– Direktorica Hrvatskih voda, VGO Split gđa Irina Putica, predsjednice hrvatskog dijela Potpovjerenstva/Potkomisije za sliv Jadranskog mora Povjerenstva/Komisije za vodno gospodarstvo Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

– Načelnik općine Neum Živko Matuško

-Direktorica Komunalnog poduzeća Neum Ljuba Goluža

-Gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković

– Gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić

– Direktor Parkova doo Ljubuški, Vedran Markotić

– Gradonačelnik Imotskog, Ivan Budalić

– Načelnik općine Posušje Branka Bage

Radio Ljubuški