PELIN – Jedan od najbrže djelujućih lijekova, za sve tegobe s probavom i žuči, a snažno potiče i apetit

Pelen ili pelin (Artemisia absinthium), gorčika, vermut, osenač, nazivi su iste biljke, u narodu poznate po ljekovitim svojstvima. Latinsko ime je dobila po božici Artemidi, koja ga je poklanjala ženama da bi se bolje porodile. Hipokrat ga je pripisivao protiv bolova, amnezije i reumatizma, a uvršten je kao lijek iu sve naše srednjovjekovne medicinske knjige. Samo je u 18. stoljeću bio zabranjen, zbog zloupotrebe u opojne svrhe. Ipak, dobri poznavatelji znaju koliko je blagotvoran za organizam u određenim dozama, što su potvrdile i brojne službene studije.

Osobe s Kronovom bolešću su ga uzimale tijekom 10 dana, umjesto steroida. Nakon toga je ustanovljeno da mnogim pacijentima steroidi više nisu bili potrebni, a kvaliteta života im se poboljšao.

Pelin je jedan od najbrže djelujućih lijekova, za sve tegobe s probavom i žuči, a snažno potiče i apetit.

Digestivna svojstva posjeduje zbog izražene gorčine, zahvaljujući sastojku absintinu. Odavno je poznato da uzimanje gorkih namirnica prije jela pospješuje probavu, potiče stvaranje žuči i rad crijeva. Osim toga djeluje protiv grčeva u želucu i crijevima, kroničnog zatvora, žutice, žgaravice i lošeg daha.

Koristi se i kod visoke temperature i malarije, čak se pokazao učinkovitijim od široko rasprostranjenog kinina. Narodna medicina ga preporuča i protiv pretilosti i dijabetesa. U malim količinama potiče rad bubrega i mjehura, a ženama se preporuča za reguliranje menstrualnog ciklusa.

Uzima se u vidu praha, tinkture, dodaje vinu i rakiji, a najpoznatiji proizvod je gorki liker pelinkovac.

U ljekovite svrhe koristi se korijen i list, svjež ili sušen u hladu. Koristi se u strogo propisanim dozama, as obzirom na to da je izuzetno gorak, može se miješa s medom i sokom ili da se popije u obliku kapsule.

Ali, unatoč ljekovitim svojstvima, ne preporučuje se u trudnoći ako postoji rizik od moždanog udara, kao ni kod oštećenja želuca i drugih unutarnjih organa. Ne smije uzimati istodobno s preparatima željeza, ni kod težih oboljenja bez savjeta s liječnikom. Isto tako ne preporuča se korištenje duže od sedam dana, čak i kada nema nikakvih smetnji.

PRIPREMA

Čaj – Žličicu pelina prelijte s 2 dl kipuće vode i ostavite poklopljeno 15 minuta. Procijedite i uzimajte do tri šalice dnevno. Čaj se pije u malim gutljajima poslije jela, najduže sedam dana. Nakon toga pauzira se sedam dana, pa može nastaviti terapija. Po potrebi može se zasladi, osim ako se uzima zbog problema s probavom.

Vino i pivo – Pola šake pelina se sipa u litar bijelog vina ili piva i ostavi da odstoji dva tjedna. Zatim se procijedi i uzima mala čašica tri, četiri dana uzastopno. Potiče apetit, poboljšava probavu, a na prazan stomak se pije protiv glista.

Prah – Protiv gripe se uzima gram praha pelina, dva puta dnevno. S obzirom na gorčinu, prah može se pomiješa sa žličicom meda.

Zenstvena.com