Udruga pčelara „Kadulja” jedna je od najstarijih ljubuških udruga iz oblasti poljoprivrede. Uspješno odolijeva svim poteškoćama, koje, nažalost, od samog osnutka prate njezine članove.

Problemi s poticajima, inspekcijama, odnedavno i s pašarinom, nametom koji je pčelarima uvelo livanjsko Gradsko vijeće, vode ka tome da se stavi ključ u bravu pčelarstvu u Hercegovini, posebno u Ljubuškom.

Pašarina, koja iznosi od 3 do 15 KM, jedna je od tema kojoj se posvetilo najviše pažnje tijekom redovne godišnje Skupštine Udruge „Kadulja” održane u svadbenom salonu „Ohio”.

Dobri prihodi

Ovaj susret pčelara bila je idealna prilika da se donese odluka što i kako dalje. Već su, kako je istaknuo Mariofil Rupčić, predsjednik Kadulje, poduzeli određene korake kojim će, očekuju, spriječiti uništavanje pčelarske proizvodnje.

„Ovakvi potezi samo potpomažu val iseljavanja, ujedno uništavaju proizvodnju. Preostaje nam, stoga, naći žurno rješenje kojim će se pašarina staviti izvan snage“, kazao je Rupčić, iznijevši podatak da se u Hercegovini, odnosno u HNŽ-u i ZHŽ-u, nalazi oko 300 obitelji koje se bave pčelarstvom i od toga imaju dobre prihode.

Zbog novonastale situacije pčelari očekuju reagiranje nadležnih institucija, fakulteta i Zavoda za poljoprivredu, kako ne bi isti problem dočekao pčelare iz Hercegbosanske županije, a koji pripremaju pčele na zimovanje u ovdašnjim krajevima.

Priliku da podrži rad pčelara i uputi im nekoliko riječi imao je i ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić.

Zaželio im je uspješan rad, pohvalivši ih za sve ono dosadašnje urađeno, čime su utrli put udrugama povrtlara, maslinara, vinara…

65 aktivnih članova

Kada je riječ o ostalim točkama dnevnog reda Skupštine, valja izdvojiti kako je Marko Bilić izabran za novog člana Upravnog odbora, a na njegovo mjesto u Nadzorni odbor izabran je Ivica Jurković. U županijsku Skupštinu imenovan je, pak, Ivica Nižić.

Novost je i to da od ove godine Udruge pčelara „Kadulja” preuzima županijsku udrugu i jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se za županijskog predsjednika izabere Ante Bošnjak.

Dodajmo i to kako ljubuška „Kadulja” ima 65 aktivnih članova, a među njima su i Nevenka Ereš i Stanka Pavlović. One ruše predrasude o pčelarstvu kao isključivo muškom poslu te su seizborile za svoju ulogu u ovom drevnom zanimanju.

Sve više mu se okreću mlađi naraštaji pa se može reći kako pčelarstvo u Ljubuškom ima svijetlu budućnost.

Antonela Marinović Musa / Dnevni list