Bežični punjači posljednjih nekoliko godina postaju sve raširenije prisutna dodatna oprema za pametne telefone. Ali, široj javnosti još nisu dovoljno poznati, pa nabavka punjača može biti zbunjujuća. tPortal.hr nam donosi nekoliko savjeta za lakše snalaženje.

Kako funkcionira bežični punjači?

Danas većina pametnih telefona koji podržavaju bežično punjenje koriste standard Qi. Nije važno znati po čemu se razlikuje od drugih sličnih standarda, dovoljno je zapamtiti njegov naziv. Ipak, prije kupovine provjerite da li je vaš smartfon kompatibilan s punjačem i obrnuto.

Tehnologija bežičnog punjenja oslanja se na setove elektromagnetnih zavojnica. Jedna se nalazi u samom punjaču i stvara elektromagnetno polje sa zavojnicom koja je u smartfonu. Indukcijsko punjenje, kako se ova metoda naziva, omogućava punjenje baterije bez direktnog povezivanja s izvorom energije.

Pritom je važna veličina zavojnica. Veće zavojnice su snažnije, pa mogu puniti uređaj na većoj udaljenosti. Manje zavojnice, kakve se nalaze u telefonima, treba da budu bliže drugoj zavojnici.

Prednosti bežičnog punjačа

Prva prednost je očigledna: jednostavniji su za korištenje. Dovoljno je postaviti uređaj na punjač, a punjač uštekati u utičnicu. Nema kabla, nema adaptera.

Uz to, ako punite bežično ulaz za kabl na pametnom telefonu biti će slobodan. To je posebno važno za novije uređaje s ulazom za USB-C. Bežično punjenje znači da se ne trebate odreći slušanja glazbe ili prijenosa podataka kako bi napunili ili dopunili bateriju.

Pojedini bežični punjači također mogu poslužiti i kao stalak za telefon.

Nedostaci bežičnog punjača

Osim što su bežični punjači često veći i nezgrapniji za transport nego žični, u jednom aspektu značajno zaostaju za njima: po pravilu – sporije pune bateriju. Tehnologija jednostavno nije još dovoljno djelotvorna.

Kako odabrati bežični punjač?

Pa, nije uvijek jednostavno. Izbor je prilično velik, a uglavnom su prilično nalik jedni drugima. Evo nekoliko smjernica.

Prvo, važno je kakav tip smartfona imate. Pojedini proizvođači su optimizirali svoje uređaje za različite količine energije. Moglo bi se dogodi da kupite jači punjač nego što vam je potreban i potrošite novac uzalud.

Appleovi iPhonei podržavaju bežično punjenje do 7,5 vati, dok Androidi – zavisno od proizvođača – mogu ići i do 15 vati.

Ako niste sigurni, raspitajte se prije kupovine. A ako vam brzina punjenja nije važna, uzmite bilo koji s pet vati.

SirokiBrijeg.info