Home Ostale rubrike Hrana & Piće Par osnovnih pravila posta

Par osnovnih pravila posta

0
Par osnovnih pravila posta

Post je vrijeme za susret sa samima sobom…

Post nije gladovanje, ali je lagani prestanak jedenja veliki obroka kako bismo omogućili tijelu da lakše ukloni toksine i, prema potrebi, višak masnih naslaga. Laganija prehrana ublažava probavne tegobe, čini tijelo lakšim, poboljšava mentalnu jasnoću i prevenira mnoge bolesti.

No, post ima nekoliko osnovnih pravila. U dane posta konzumira se samo tekućina (voda, juhe od povrća, sokovi od voća i povrća, nezaslađeni čajevi…). Tijekom tih dana potrebno je odreći se svega što šteti organizmu (nikotin, alkohol, slatkiši, kava i lijekovi, osim ako nisu nužni…).

Kako bi nam bilo lakše podnijeti post, potrebno se, ako je moguće, maknuti od svakodnevice, osamiti se, odreći se kalendara, rokova, provjeravanja e-pošte, praćenja vijesti… Izolirajte se od vanjskih utjecaja, na post gledajte kao na vrijeme za susret sa samim sobom. Prepustite se unutarnjem vodstvu, osluškujte svoju intuiciju i prihvatite da vas vodi unutarnji glas.

Činite sve što je dobro za vaše tijelo i što ono od vas traži. Kad ste iscrpljeni, spavajte, a ako se volite kretati, pješačite, slušajte glazbu, čitajte, bavite se hobijima. Usto, potrebno je poticati tjelesno izlučivanje: redovito prazniti crijeva, ispirati bubrege, znojiti se te njegovati kožu biljnim uljima.

Sensa.hr