PAPA ŠTRUMF NA SLOBODI: Ne smije pričati s novinarima ni ekipom s kojom je u “talu”!

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar poljoprivrede u Vladi Federacije BiH napustio je danas pritvorsku jedinicu u Tuzli, potvrdila je za “Avaz” njegova odvjetnica Mirna Delalić.

Ivanković će se tako, kako je pojasnila Delalić braniti s slobode, a na osnovu odluke koju je na prijedlog obrane donio Županijski sud u Tuzli.

Jučer je održano ročište na Županijskom sudu u Tuzli po prijedlogu Tužilaštva TK da se Lijanoviću produži pritvor.

No, naš prijedlog je bio da se on pusti iz pritvora i to je Županijski sud u Tuzli na kraju i uvažio.

– On je već pušten, napustio je pritvorsku jedinicu. Smatrali smo da nema razloga da ostaje u pritvoru jer je suđenje već počelo, a saslušana je i većina svjedoka Tužiteljstva TK- rekla je za “Avaz” Delalić.

Prema njenim riječima, Lijanoviću su određene mjere zabrane.

– Ne smije se sastajati s optuženima u ovom predmetu, a sud je je donio i mjeru zabrane sastajanja s printanim i elektronskim medijima – rekla je Delalić.

Lijanoviću se sudi po optužnici Tužiteljstva TK da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlast, a vezano za nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području TK i FBiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Avaz.ba