Nakon svake, pa i najmanje kiše svjedoci smo potpunog prometnog kolapsa i brojnih prometnih nesreća. Današnja prometna nesreća na Međinam je nažalost samo jedan od sve češćih prizora.

Većin nas ima i vlastito iskustvo oštećnja auta ili zdravlja. Županijska policija je odlučila potrošiti velika sretstva za radare i nadzorne kamare a vozači koji plaćaju štetu na vozilima od sada će češće plaćati i kazne. To je još jedan udar na vozače kojima nije omogućen ni osnovni nivo sigurnosti na cestama.

Radari neće smanjiti broj prometnih nesreća jer uzroci nesreća su prije svega loša kvaliteta cesta i loša ostala prometna infrastruktura. Mislim da ne postoji nitko tko nije primjetio da su naše lokalne ceste i gotovo sve magistralne, od različitog materijala nego npr. ceste u Europi, Hrvatskoj pa čak i neke naše ceste kao npr. cesta Mostar -Sarajevo.

O čemu se zapravo radi

Naše ceste su napravljene od našeg kamena, kalcijevog karbonata. Kalcijev karbonat još se naziva i krečnajk ili vapnenac i na Moshovoj ljestvici tvrdoće je za čak oko dva stupnja mekši od granitnih minerala od kojih se prave ceste svagdje osim u nas. Uz to što je mek, kalcijev karbonat je topiv u kišnjici, tako da možemo nakon prve kiše primjetit kako je cesta posebno skliska. Nije čudo da na tako glatkoj iklizavoj cesti gume slabo prijanjaju i lako proklizaju.

To je najuočljivije na naše dvije najprometnije strane u gradu; Kruninoj i Puringajskoj. Odatle i anegdota (istinita!) da vozači kad pođu uz ove uzbrdice po kišnom vremenu mole Boga da vozilo ispred njih ne stane do vrha.

Bilo kako bilo, kalcijev pjesak nam je najdostupniji i najjeftiniji pjesak pa je zbog toga jedini pjesak od kojeg se u nas prave ceste. Čak ni za dvije navedene strane se nije moglo naći normalnog pjeska za par stotina metara asfalta.

Mene kao prosječnog korisnika cesta u našoj županiji zanima ne bi li se sigurnost prometa više povećala da je postavljeno nekoliko radara manje a da su ta sredstva uložena u granitni pjesak kao materijal za izgradnju normalnih cesta na kojima nećemo riskirati glavu svaki put kad padne kiša.

Ovo pitanje adresiram na institucije koje su nadležne izgradnji i održavanju prometne infrastrukture i sigurnosti u prometu. Tko će vozačima nadoknaditi štetu uzrokovanu zbog namjerno neadekvatno napravljenih cesta?

Ivan Mandić