OTVORENO PISMO: Ruža Tomašić “pogođena” prenesenim tekstom na portal SirokiBrijeg.info

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić oglasila se uredništvu portala SirokiBrijeg.info povodom prenesenog teksta s portala Dnevno.ba i uputila nekoliko kritika na neke tekstove “sumnjiva sadržaja”. Stoga u potpunosti prenosimo Otvoreno pismo upućeno našem portalu;

Poštovani gospodine uredniče portala ŠirokiBrijeg.info,

u povodu neistina i zlonamjernih tumačenja objavljenih u tekstu pod naslovom „VIDEO: Tri godine od ‘skoka’ Ruže Tomašić do Širokog Brijega“, koji je objavljen na Vašem portalu 10. svibnja 2017., morali smo reagirati u nadi da ćete usvojiti neke od sljedećih opaski.

Osjećamo potrebu da Vas kao urednika portala koji informira javno mnijenje Širokog Brijega, obavijestimo o bitnim činjenicama. Prije svega, smatramo kako je izuzetno nedostojno prenositi tekstove sumnjivog sadržaja i to s portala koji ne posjeduje ni najosnovniju razinu političke vjerodostojnosti.

A činjenice su sljedeće:

Na prvim izborima za Europski parlament, održanim 13. i 14. travnja 2013., gospođa Ruža Tomašić osvojila je 64.758 glasova birača, odnosno 26,58 posto glasova cjelokupne liste. Na drugim izborima za Europski parlament, provedenima 25. svibnja 2014. gospođa Ruža Tomašić je osvojila 107.206 tisuća preferencijalnih glasova birača ili 28,08 posto. Izborni ciklus za Europski parlament se održava nakon petogodišnjeg mandata obnašanja dužnosti. Shodno tome, Ruža Tomašić je još uvijek zastupnica u Europskom parlamentu pa Vas molimo da, uz dužno poštovanje, pokažete minimalnu razinu novinarske ozbiljnosti i poštovanja prema jednoj od predstavnica koja zdušno brani i promovira hrvatske nacionale interese u Europskom parlamentu te ispravite neistinu koju ste naveli u Vašem glasilu.

Nažalost, vrijeme nam ne dopušta da u ovaj naš osvrt uvrstimo sva postignuća koja je do sada, a koja još uvijek izuzetno kvalitetno i srčano čini europarlamentarna zastupnica Tomašić, stoga ćemo Vas uputiti na službene stranice na kojima možete provjeriti i dobiti sve informacije o djelovanju zastupnice, a koje bi Vas kao predstavnike sedme sile u Bosni i Hercegovini trebale zanimati. Poveznice se nalaze ispod teksta.

Želimo se kratko osvrnuti i na dio teksta o gospodinu Željku Koromanu. Ne ulazeći u stilske figure koje koristite prilikom sastavljanja svojih novinarskih izvještaja, kao ni izvore koje koristite za potrebe informiranja, želimo reći kako o svakom čovjeku više govore djela, nego riječi. U ovom slučaju ih je dovoljno, bez ikakve analize, samo pogledati.

Trenutni gordijski čvor političke vlasti i politikanstva u Bosni i Hercegovini, nažalost je takav zahvaljujući svima koji imaju određenu sposobnost i moć kreiranja javnog mnijenja, ali ne osjećaju ni minimum moralne odgovornosti vezane za takvu moć. Drugim rječima, odgovornost bi trebala uključivati promišljeno moralno djelovanje vođeno istinom i brigom za opće dobro.

Poštujući stav kojeg u glasilu zauzimate kao i slobodu govora, pozivamo Vas da razmislite o neovisnom, objektivnom i na činjenicama utemeljenom novinarskom izvještavanju.

http://www.europarl.europa.eu/meps/hr/119431/RUZA_TOMASIC_home.html

https://ruza.hr/

https://web.facebook.com/tomasicruza/

Ruža Tomašić