Pozdravljam građane Širokog Brijega.

Dosta vas je čulo za moje prethodno obraćanje javnosti, nadam se da će ovo čuti još više ljudi, kako bi podigli našu svijest o problemima našeg društva.

Prvo zahvaljujem svim ljudima što su me podržali ali i onima koji me nisu podržali, jer su me uvjerili da trebam još jače govoriti. U našem gradu postoje realni problemi. Problemi koji se tiču svih nas, a većinom riješenje tih problema, uza sve ostale izdatke, platimo iz svog džepa, ili džepa naših roditelja.

Svi ste pročitali priopćenje Zdravstvenog vijeća sa njihove sjednice o problemima u domu zdravlja. Ja sam dotaknuo samo jednu temu, i na njoj ostajem. Pročitali ste prvu stavku o zakonitosti naplaćivanja usluga prijevoza nalaza za SKB Mostar. Taj zakon podrazumijeva naplatu prijevoza za usluge koje dom zdravlja NE obavlja. A što je s uslugama koje dom zdravlja obavlja, i ulaze u primarnu zdravstvenu zaštitu pacijenata?

Da pojasnim, kada vadite nalaz krvi, on se primjeni na jedan reagens imena CRP, koji ukazuje nato imate li upalu ili ne, laički rečeno. Dom zdravlja Široki Brijeg obrađuje te nalaze, i ti nalazi spadaju pod primarnu zdravstvenu zaštitu. Naplata nalaza koja se vršila proteklih mjeseci, se odnosila na nedostatak reagensa CRP u domu zdravlja. Da jednostavnije kažem, naplaćivano nam je nešto što je trebalo biti besplatno. U domu zdravlja nije postojao reagens crp (tako mi je rečeno u lice), te je dom zdravlja „zakonito“odlučio naplatiti prijevoz nalaza za Mostar, naravno bez pečata i datuma i za koju svrhu.

Dakle izvadili ste krv iglom koje je platila vaša markica, stavljeno u bočice koje su platili vaši odbici od plaće,da bi se taj nalaz, skupa sa hrpom drugih, odvezao u mostar za po 5km, i testirao na reagens CRP u mostaru, koji je platila Hercegovačko neretvanska županija. Tražio sam odgovore na neka pitanja od Ministra zdravstva te volonterske udruge Zdravstvenog vijeća. Mjesec dana ja i vi čekamo odgovore na ta pitanja.

Nije moguće da ljudi koji bi trebali imati pacijente na prvom mjestu, nemaju 20 minuta vremena da napišu par rečenica. Očito ima nešto važnije od problema s kojima se susreću slijedeći ljudi: Vaša baka narušenog zdravlja sa mirovinom od 250-300 KM, vaša nezaposlena tetka koja je ujedno i trudnica, vaš brat sa posebnim potrebama, vaš otac koji je branitelj i ne prima nikakve naknade, vaša majka koja radi za crkavicu u lokalnim firmama, vaša sestra koja je invalid i oslanja se na tuđu pomoć…

Jeli netko pitao ikoga od ovih gore navedenih. Imate li pet maraka za prijevoz, imate li uopće auto, imate li uopće za gorivo, za markicu…… Za kruh?

Ja vas sada pitam, zaključite vlastitom logikom. Jesmo li mi pacijenti krivi što županija ne ispunjava svoje obaveze? Jesmo li mi krivi što dom zdravlja nije pribavio reagens, da bi se spriječila naplata već plaćene usluge? Jesmo li mi krivi što se o tome šuti? Jesmo li mi krivi što uza sve troškove koje nosi život, trebamo plaćati nečiji nemar, nerad i ravnodušnost? Jesmo li mi krivi što nadležni kriju probleme koji ugrožavaju naše male obiteljske proračune? Ako netko od vas ima neki problem, pozivam vas da javno i bez straha izložite svoj slučaj, jer šutnjom samo odobravamo ovakve i slične probleme. Nemojte stati nikome na žulj, ali stanite na stranu slabih i nemoćnih.

Kao što znate čovjek sam ne može ništa učiniti bez podrške istomišljenika. Želim nešto poduzeti što će vrijediti i za mlado i staro, zaposleno i nezaposleno,bolesno i zdravo. Priključio sam se maloj ali jakoj ekipi mladih, poštenih,iskrenih ljudi, koji imaju snagu i način,promijeniti stanje na bolje, ne samo na ovoj temi, nego na temi prosvjete, poljoprivrede, gospodarstva.

Priključio sam se Savezu za Široki, HSP dr.Ante Starčević, HKDU Hrast te HČSP. Biti ću na njihovoj listi, zajedno zastupati prava branitelja, socijalno odbačenih i ugroženih ljudi, prava svih ljudi. Kakva korist pisati svaki dan o problemu, ako nećemo ništa poduzeti? Pozivam sve ljude koji žele bolju budućnost, budućnost za svoju djecu, ustanite sada kada najviše treba, podržite promjene za bolje danas i sutra!

Vaš Marko Ćavar