URB HVO-a ŽZH čine razvojačeni Branitelji HVO-a koji ne ostvaruju nikakva trajna mjesečna novčana primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH u borbenim postrojbama, neovisno da li primaju bilo kakva primanja po osnovu suprotnom od primanja iz rata, socijalne naknade od bilo koga, neovisno da li su ili nisu na Zavodu za zapošljavanje, neovisno koliko su vremena proveli u borbenim postrojbama za vrijeme Domovinskog rata, dok je donja granica sudjelovanja u Domovinskom ratu 1/jedan mjesec dana, te neovisno o godinama starosti.

Velika većina naših članova su obiteljski ljudi i imaju djecu, neki i unučad i prosjek njihovih godina života se kreće od 48 do 60. Mnogi od njih se bave poljoprivredom, dok su neki uposleni u građevinskim poduzećima ili nekim drugim privatnim poduzećima. Najmanje naših članova je uposleno u JP na području ŽZH jer su takva radna mjesta predodređena za uhljebe vladajućih političkih garnitura od kojih izdvajamo poglavito HDZ BiH.

S obzirom kako velika većina naših članova oskudijeva u osnovnim životnim potrebama, dok je dobar dio njih psiho-fizički stradao zbog pogubnih ratnih posljedica, ali i zbog gubitka vjere u sustav i ljude koji ga predstavljaju neki Branitelji su izvršili suicid, za mnoge je ikakvo zapošljavanje nemoguća misija zbog godina života i teškog zdravstvenog stanja, a za dobivanje starosne ili prijevremene mirovine im je još rano, mnogi od njih su se okrenuli poljoprivredi koja je u svakoj normalnoj državi grana gospodarstva koju treba potencirati i preferirati, no u ŽZH to u konačnici nije slučaj.

Kako se naši članovi a i mnogi drugi razvojačeni Branitelji u ŽZH okreću onim djelatnostima u poljoprivredi kojima su se njihovi preci bavili od davnina,od kojih izdvajamo proizvodnju duhana,ovdje ćemo se fokusirati na taj dio po kojemu je Hercegovina od davnina poznata diljem svijeta, a od kojeg duhana je Hercegovina stoljećima preživljavala na ovim prostorima.

No, prije nego li krenemo u razlaganje ove teme dužni smo reći kako „naša“ ŽZH nije ništa učinila u zaštiti proizvođača smilja u čiju proizvodnju su određene političke i druge klijentelističko-interesne skupine uvukle Hrvate iz Zapadne Hercegovine i koji projekt je doživio potpuni fijasko zbog inertne politike Gospodarske komore FBiH, Privredne komore BiH, Vlade FBiH, Vlade ŽZH, kao i aktualne političke vlasti Hrvata u BiH i to su sve činjenice de iure i de facto.

Što se tiče proizvodnje duhana u Hercegovini opet smo od završetka Domovinskog rata u BiH suočeni sa svjesnim i namjernim uništenjem bilo kakve zamisli o oživljavanju te grane poljoprivrede na ovim prostorima. Svi smo svjedoci paljevina duhanskih stanica diljem ŽZH kako bi potencijalni ulagači u tu granu poljoprivrede odustali od bavljenja tom djelatnošću.

Kako URB HVO-a ŽZH čine najodaniji i najčasniji sinovi države BiH, a svi su pripadnici borbenih postrojbi za vrijeme Domovinskog rata u BiH, dok su mnogi od njih pripadnici najelitnijih vojnih postrojbi HVO-a za vrijeme rata, ti hrvatski sinovi se ne boje nikoga osim dragoga Boga i jedini On je ovlašten dati im i oduzeti život.

I upravo zbog te činjenice odanosti svojoj majci Domovini za koju su bili u svakom trenutku spremni položiti svoje živote na oltar Domovine naši članovi od Vlade i Skupštine ŽZH traže određene odgovore a tiču se proizvodnje duhana u ŽZH, kojim se dobar dio naših članova i njihovih obitelji bavi premda jako dobro upoznati kako se sukladno Zakonu o duhanu u BiH uzgojem i obradom duhana u BiH mogu baviti samo one fizičke i pravne osobe koje prethodno zaključe Ugovor o proizvodnji duhana s ovlaštenim proizvođačem duhana („Sl.novine FBiH“ broj 45/02 i 42/04) .

I upravo zbog zakonske zaštite naših članova za legalnom proizvodnjom duhana i duhanskih proizvoda kako ih zamaskirani majmuni aktualnih državnih agencija ne bi u rane jutarnje sate hapsili i proganjali,nanoseći duševne boli njima i njihovim najmilijima od Vlade i Skupštine ŽZH tražimo odgovore na slijedeća pitanja:

1.Zašto Vlada i Skupština ŽZH od završetka Domovinskog rata do danas nisu osposobile barem jednu duhansku stanicu na području ŽZH u kojoj će svi proizvođači duhana moći sklopiti ugovor o proizvodnji duhana s ovlaštenim prerađivačem duhana po razumnim otkupnim cijenama?

2.Zašto Vlada i Skupština ŽZH nisu pokrenule skupštinske rasprave na tu temu i o svemu pravodobno izvijestile javnost? Ukoliko su predstavnici aktualne političke vlasti u ŽZH nečim ucijenjeni ili im je zaprijećeno da tu temu ne stavljaju na dnevni red,najmanje što su mogli učiniti je bilo izići pred narod i Branitelje koji su im dali mandat i reći kako su im velike „korporacije“ i veliki igrači zaprijetili da ne pokreću tu temu,držeći status quo od završetka Domovinskog rata na ovamo, pa će narod u ŽZH i Branitelji znati odgovoriti tim „velikim korporacijama i velikim igračima“.

3.Zašto Vlada i Skupština ŽZH do dana današnjeg nisu javno progovorile o uništenju i paljevini svih duhanskih stanica u ŽZH? Tko ih je zapalio i uništio i s kojim ciljem?

4.Zašto Vlada i Skupština ŽZH do dana današnjeg nisu identificirali,locirali, uhitili i transferirali glavne i odgovorne “urednike“ uređivačke politike uništenja programa sadnje i otkupa smilja od proizvođača smilja u ŽZH, zbog čega je hrvatski narod u ŽZH doživio jedan od najvećih udaraca u novijoj hrvatskoj povijesti i zbog čega su mnogi napustili ŽZH i BiH, a taj se trenda svakim danom sve više pojačava?

5.URB HVO-a ŽZH postavlja pitanje Vladi i Skupštini ŽZH što su konkretno učinili u pomoći zbrinjavanja razvojačenih Branitelja HVO-a ŽZH bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH na način njihovog zapošljavanja,stambenog zbrinjavanja,te dobivanja besplatnih priključaka na infra-strukturalnu mrežu,te svih drugih pogodnosti propisanih Zakonima o pravima razvojačenih Branitelja u FBiH i Zakonom o dopunskim pravima Branitelja u ŽZH?

6.URB HVO-a ŽZH postavlja pitanje Vladi i Skupštini ŽZH što su učinili u sprječavanju nezakonitog rodbinskog i rodijačkog zapošljavanja po stranačkom ključu u ŽZH čemu smo svi svjedoci svakodnevno i upravo zbog te pogubne udbaško-komunističke ideologije koja još uvijek vlada u glavama pa čak i srcima pojedinih političkih struktura u ŽZH dok je egzodus naši mladih pa i cijelih obitelji sve veći?

7.URB HVO-a ŽZH na kraju postavlja ključno pitanje Vladi i Skupštini ŽZH zašto od završetka Domovinskog rata ni Vlada a ni Skupština ŽZH nisu sačinile pravni okvir za donošenje zakona o lustraciji na nivou ŽZH,i BiH što je ključno pitanje, pitanje par excellence za opstojnost hrvatskog naroda u BiH i ŽZH, a sve sukladno Rezolucijama Skupštine Vijeća Europe iz 2006 i 2009 godine, kojim su sve bivše komunističke države sada članice EU bile dužne sprovesti lustraciju i što su sve učinile osim Hrvatske i Slovenije, a što ne opravdava BiH i ŽZH da ne provedu javnu raspravu i donesu pravni okvir za donošenje zakona o lustraciji u ŽZH?

Još mnogo pitanja URB HVO-a ŽZH ima postaviti Vladi i Skupštini ŽZH no fokus naših pitanja je za sada ovakav,a o drugim temama ćemo drugi put. Stoga očekujemo od Vlade i Skupštine ŽZH u što je moguće kraćem vremenskom roku odgovore na naša postavljena pitanja. Isto tako ova pitanja URB HVO-a ŽZH će javno objaviti na portalima koji nas prate pa neka naši članovi,te svi drugi zainteresirani Branitelji i cjelokupna javnost odluče imaju li ta pitanja smisla ili odista živimo u vremenu besmisla, apatije i gubitka svake nade za održivi opstanak Hrvata na ovim prostorima.

No, kakav god odgovor URB HVO-a ŽZH dobije od prozvanih Vlade i Skupštine ŽZH naši članovi će se sukladno njima postaviti i o svemu obavijestiti javnost diljem BiH, RH i cijelog svijeta.

Naši će se članovi umjeti postaviti i na ne dobivanje nikakvog odgovora od prozvanih jer smo spremni na sve eventualnosti.

Otpravak ovih pitanja dostaviti ćemo putem pošte na adrese prozvanih i od njih u razumnom zakonskom roku očekivati odgovore.

Strpljivo ćemo ih čekati!

URB HVO-a ŽZH