Poštovano uredništvo portala SirokiBrijeg.info,

Javljam Vam se u svoje ime kao i u ime jednoga od ogorčenih roditelja iz dva mala zaselka PERCI-TOPIĆI (Sutina – Rakitno).

Naime, Općinsko Vijeće općine Posušje donijelo je odluku da svi učenici s područja ove općine, koji su udaljeni 2 km i više od škole, imaju pravo na prijevoz autobusom, a udaljeni smo 3 km gdje i roditelji naravno plaćaju kartu za svako dijete.

Naša općina je uredno uvela autobusne linije za sva mjesta osim naravno za ova dva sela i to već dugi niz godina. U nadi da smo ravnopravni s ostalima, dana 11. rujna 2017.godine 8 mladih roditelja s čak 15-ero djece odlučilo je podnijeti zahtjev općinskom načelniku gospodinu Branku Bagi za odobravanje prijevoza učenika. Nakon toga smo pozvani na sastanak gdje nas je primio predsjednik Općinskog vijeća gosp.Ivan Lončar uz ispriku načelnika koji nije mogao biti tu zbog drugih obaveza. Na tom sastanku nam je obećano da će se „nešto riješiti“.

Kako se naravno, Bogu hvala, ništa nije riješilo, pokušavali smo telefonskim putem ubrzati i napomenuti, no bili smo odgođeni za sljedeći tjedan,mjesec, polugodište, a zatim do Uskrsa te ka koncu otpraćeni s obećanjem: „bit će sigurno početkom nove školske godine“.

Nova školska godina poče, ali prijevoza nema! Dana 25. rujna 2018. poslali smo još jedan zahtjev kako bismo, po još tko zna koji put,odgovornima napomenuli za prijevoz naše djece, na što nam se nitko nije udostojao ni odgovoriti, a za razliku od prošle godine gosp. Bago i gosp. Lončar odlučili suda se „ne javljaju na telefon“.

Sve ovo i ne bi bilo problem da roditelji zbog obveza na poslu mogu prevoziti djecu do škole i nazad.

U ovim teškim vremenima gdje se masovno iseljavaju mlade obitelji, a stalno nam se priča o nekom ZAJEDNIŠTVU, O(P)STANKU ili čemu već, pitamo se: zašto je tako teško ispuniti uvjete, odnosno pravila koja ste sami usvojili, poštovana gospodo iz Općine.

Uvođenjem nove autobusne linije riješio bi se prijevoz učenika u školu u Sutini, a ujedno bi se skratilo i vrijeme provođenja u vožnji djece koja idu u školu u Poklečanima (trenutno odlaze u školu u 06:15 jutro, a vraćaju se oko 14:30 popodne). Nakon niza neuspjelih pokušaja kontaktirali smo i direktora autobusne tvrtke koji nam je rekao: „Do mene nije, neka potpišu, ja vozim“.

Eto, dragi naši sugrađani i sugrađanke, ovako se mi borimo za O(P)STANAK i ovo je naše ZAJEDNIŠTVO. U magli pustih obećanja vjerojatno je pitanje vremena kada će još jedna mlada obitelj „sprašit za Minhen“ jer očito tamo imaju bar osnovne uvjete za život: posao, prijevoz učenika, gradsku vodu, rasvjetu, normalne ceste i mnoge druge uvjete neophodne za normalan život.

Stojima iza svake napisane riječi, a ako nam kažu kako lažemo, neka ovo demantiraju!

(Podatci autora ovog Otvorenog pisma poznati uredništvu portala SirokiBrijeg.info)