Otvorena izožbe fotografija “BllDINJSKI MEMENTO“ i održano predavanje o temi “Udruga 4 Grada Dragodid”

ŠIROKI BRIJEG – U Širokom Brijegu je organizirana VEČER KULTURNE BAŠTINE, koju su u Narodnoj knjižnici priredili Hrvatsko društvo čuvara baštine i Ogranak Matice hrvatske u Širokom Brijegu.

U okviru međunarodne suradnje, udruga Hrvatsko društvo čuvara baštine, ugostila je jednu od najuspješnijih uduga iz Rebublike Hrvatske, udrugu „4 Grada Dragodid“. Pored „Izložbe fotografija BLIDINJSKI MEMENTO“ održano je predavanje o temi “Udruga 4 Grada Dragodid: Aktivnosti valoriziranja, promoviranja i obnove suhozidne baštine u Hrvatskoj – iskustva i izazovi” na kojem je Filip Bubalo predstavio rad udruge, stanje suhozidne baštine u Hrvatskoj i izazove koje donosi buduće vrijeme. Udruga Dragodid, koja je počela s radom 2002., a službeno postala udruga 2007. je nositelj pozitivne struje koja okružuje tematiku suhozidne izgradnje u Hrvatskoj u zadnje vrijeme. Bili su nositelji projekta kojem je epilog zaštita tehnike suhozidne izgradnje kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Hrvatske, dobitnici su nagrade Europske unije za kulturnu baštinu “Europa Nostra 2011.”, i organizatori brojnih radionica kojima pokušavaju suhozidnu izgradnju očuvati i popularizirati u čemu imaju zavidne uspjehe. Za očekivati je, da će Hrvatsko društvo čuvara baštine i udruga Dragodid u okviru međunarodne /prekogranične suradnje , nastaviti s projektima na obostrano zadovoljstvo.

izdsbt 20122015 2

Mogućnost bijega u prošlost, u neko vrijeme bez civilizacijskih tegoba, omogućit će nam samo „napuštena“ širokobriješka brdska sela, u slikovitom zdanju jedinstavnih kamenih kuća, u kojima je očuvan seoski ambijent s početka 20. stoljeća. Nažalost, to ga je svega manje u Blidinjama, Parku prirde, gdje su mnogi širokobriježani imali svoje stočarske nastambe-kazano je na otvaranju izložbe fotografija „BLIDINJSKI MEMENTO“ . Zdenko Mandić i Predrag Naletilić, istinski zaljubljenici prirode i okoliša, sudionici ovogodišnjega međunarodnog znanstvenog skupa BLIDINJE 2015., govorili su o ideji i realizaciji izložbe „BLIDINJSKI MEMENTO“

izdsbt 20122015 3

Ova je izložba poticaj svjesti o potrebi očuvanja simbola vlastitog kulturnog identiteta, o potrebi očuvanja svih spomenika iz svakog povijesnog razdoblja i režima, što govori o bogatstvu kulture i povijesti na našim prostorima. Uzalud su zakoni o zaštiti kulturne baštine, ako je sami nećemo zaštititi.

Izložba fotografija će ostati otvorena do 31. prosinca 2015.

Grad Široki Brijeg