OTOVORENO PISMO OBITELJI UBIJENOG MATE BEGIĆA – Zašto su mediji ubojicu Gojka Topića pokazali pozitivcem?

Prošle subote u mjestu Osoje kod Posušja dogodio se monstruozan čin – stravično ubojstvo 26-godišnjeg Mate Begića iz mjesta Posuški Gradac. O ovom događaju izvijestili su mediji i to na način koji je, kako je u svom otvorenom pismu naglasila obitelj tragično stradalog mladića, pomjerilo granicu profesionalnog i objekivnog izvješćivanja te na najbolniji način uvrijedila ožalošćenu obitelj.

Žitelji Posušja i zapadne Hercegovine bili su šokirani su viješću o zločinu kada je u lokalnom kafiću ubijen 26-godišnji Mate Begić iz mjesta Gradac.

Obitelj ubijenog Mate Begića uputila je otvoreno pismo za javnost u kojem iznose kritike na način izvješćivanja o ovom tragičnom događaju.

Isto prenosimo u cijelosti:

“Član naše obitelji nevin je stradao, odnosno na pravdi Boga, što mogu posvjedočiti svi svjedoci nemilog događaja koji se dogodio u ranim jutarnjim satima 23. srpnja 2016. godine.

Međutim, jedine dvije dnevne tiskovine na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini (Večernji list, Dnevni list) o ovom tragičnom događaju širu javnost su izvjestile na način kako bi se čitatelju impliciralo da je naš Mate zaslužio biti žrtvom, a stvarnom ubojici opravdati ovaj stravičan čin i proglasiti ga žrtvom.

Naime, i jedna i druga tiskovina objavila je puno ime žrtve, ubijenog Mate Begića, te samo inicijale ubojice Gojka Topića iz Sutine kod Posušja.

Da je riječ o maloljetnoj osobi to bi mogli razumijeti, ali pošto je riječ o osobi rođenoj 1960. godine s razlogom se pitamo zašto se skriva njegovo ime i prezime? Novinari se u svojim tekstovima pozivaju kako su ovu informaciju dobili od Tužitelja. Vjerujemo u vjerodostojnost njihovih navoda, ali se isto tako pitamo gdje je u svemu tome novin(ar)ska etika?

Spomenute tiskovine su izvjestile kako je ubojstvu prethodila žestoka svađa ubojice i žrtve, no nažalost, novinarima je bilo “teško” raspitati se kod svjedoka ovog tragičnog događaja (a, njih je bilo više) o kakvoj svađi je riječ? Naime da su se raspitali i napisali, to što bi čuli kroz izjave svjedoka, i šira čitateljska publika bi imala znatno bolju sliku cijelog događaja, odnosno ubojstva našeg Mate.

A cijeli ovaj, za našu obitelj tragičan događaj, ovako se dogodio, a što su nam potvrdili i svjedoci s lica mjesta:

Ubjica Gojko Topić je u vidno alkoholiziranom stanju Matu Begića zamijenio s drugom osobom, koja mu je, navodno, nekad u prošlosti ostala dužna 200 maraka, te inzistirao da mu se vrati dug.

Ubijeni Mate se pravdao kako on nije osoba koju Topić spominje i kako on nikome ništa nije dužan, kao što i nije. No, kako Topić nije prestajao s prozivkama u jednom trenutku Mate ga je pozvao da kratko izađu vani. Nakon nekoliko minuta vratili su se u kafić gdje je Mate nastavio druženje sa svojim kolegom, dok je Topić sam sjedio za stolom. Poslije nekog vremena Topić ga je ponovno počeo prozivati i zvati imenom osobe koja mu je navodno dužna spomenuti iznos novca. Mate se tada digao iza stola i udaljio iz kafića rekavši kako će se vratiti kada kafić napusti osoba koja ga je bez ikakvog razloga prozivala.

Nakon nekih dva sata, Mate se vratio u kafić i sjeo za stol s kolegom u čijem je društvu i ranije bio. Topića nije bilo u kafiću, ali nakon nepunih desetak minuta lagano su se odškrinula vrata kafića, na vratima se pojavio Topić i sa udaljenosti od kojih metar i pol pucao Mati u vrat, a kako je Mate pao na tlo prislonio mu je pušku na glavu i ispalio i drugi hitac tako da je Mate bio mrtav na licu mjesta, dok se Topić udaljio s mjesta zločina i navodno se kasnije sam predao policiji.

Koliko je ubojica planirano i smišljeno, išao obaviti ovo ubojstvo govori i činjenica kako je prilikom povratka u kafić svoje vozilo ostavio podalje od kafića, kako ga nitko od prisutnih ne bi čuo zbog upaljenih svjetala, rada motora, kao i makadamskog prilaza kafiću (zapravo svojevrsnoj garaži). Također, pored 5 metaka u pušci (tzv. pumparica) iz koje je oduzeo život Mati, kasnije je u PU Posušje utvrđeno kako je posjedovao još 12 metaka u džepovima odjeće koju je nosio.

Novinari ove informacije nisu objavili, pretpostavljamo iz razloga što ih nisu ni imali, odnosno dobili od policije, no zato su objavili kako su ranije za Matom Begićem bile objavljivane određene tjeralice zbog “obijanja vikendica po Blidinju”.

Istina, je da je prije nekoliko mjeseci policija izišla u javnost s takvim informacijama, no pokojni Mate Begić je u međuvremenu dobio oslobađajuću presudu, odnosno, oslobođen je od svih sumnji i optužbi za navedeno djelo jer u to vrijeme, a što je i dokazano, nije ni bio na Blidinju, pa nije ni mogao “obijati” vikendice ili obavljati bilo kakve druge radnje.

Stoga se nameće logično pitanje radi li se tu o slučajnom ili možda o smišljenom propustu policije, jer tko je imalo poznavao pokojnog Matu zna da mu ni na kraj pameti nikada nije bilo da bude “cinkaroš”, a prema pouzdanim informacijama što ih obitelj ima našem Mati je u bliskoj prošlosti i to nuđeno od strane određenih osoba.

Ali, o oslobađajućoj presudi, novine ni o tome ni slova. No, zato idu još korak dalje u diskreditiranju žrtve, izravno šaljući strašnu poruku OPRAVDANOSTI za ubojstvo te spominju i smrt Matinog brata prije tri godine, s očiglednom željom da se Matu Begića što više diskreditira i opiše široj čitateljskoj javnosti kao negativca, samim time i cijelu obitelj oblati, dok se za ubojicu Gojka Topića naglašava kako ranije nije bio predmetom policijskih istraga!

Njegovu obitelj se ne spominje (i nema potrebe), ali pošto se spominje obitelj ubijenog Mate, moglo se napisati kako je prije nekoliko godina, na žalost, brat Gojka Topića izvršio samoubojstvo, očigledno zbog psihičkih problema.

Inače, probleme psihičke naravi imao je i Gojko Topić, koji je prema našim pouzdanim informacijama prije nepunih mjesec dana izišao s psihijatrijskog liječenja u mostarskoj bolnici, a ranije se navodno liječio i u Splitu, te je kobne noći u kojoj je na tako brutalan i surov način ubio našeg Matu, pred većim brojem svjedoka govorio kako “on ima PTSP, te kako nije siguran na što je sve spreman”?

Je li imao PTSP ostavit ćemo Tužiteljstvu i policiji da utvrde, jer ako ima, logičnim se postavlja pitanje odakle takvoj osobi oružje?

Zašto, gospodo novinari, o tome šutite?

Ako u prvi tren i niste imali ove informacije narednih dana su do vas ipak stigle određene informacije ove vrste, ali o tome ipak ništa niste pisali. Ni slova jednoga. Imate li vi svoje obitelji i je li vas imalo strah Boga?

Ono što je bitno naglasiti svakako je spoznaja kako se ovdje radi i o ubojstvu s predumišljajem, jer bez obzira koliko je UBOJICA Gojko Topić bio (možda!!!) psihički nestabilna osoba činjenica da se vratio u kafić nakon puna dva sata vremena i iz zasjede na opisani način izvršio čin ubojstva dovoljno govori za sebe. Normalnom čovjeku je sve jasno, ali nažalost ne i vama u Večernjem i Dnevnom listu.

Našu obitelj je shrvala teška bol i tuga i nama ne preostaje drugo nego molitve za dušu našeg Mate, a vama gospodo neka sudi dragi Bog i sve napisano neka vam služi na čast”, stoji u otvorenom pismu obitelji tragično stradalog mladića.

SirokiBrijeg.info