Nakon što je društvene mreže preplavila fotografija nepoznatog muškarca, odjevenog u šorc beogradskog nogometnog kluba ‘Crvena zvezda’, a koji urinira na spomenik hrvatskog domoljuba Ludviga Pavlovića u Studenim Vrilima, identitet ovog izgrednika je otkriven.

Muškarac srednjih godina je Blagota Banjo Mićunović iz Herceg Novog u Crnoj Gori. Međutim, uriniranje, odnosno, “zapišavanje”, spomenika hrvatskom domoljubu Ludvigu Pavloviću nije jedini takav sličan “junački pothvat” ovog srpskog nacionaliste koji je, barem sudeći po fotografijama na njegovom profilu, veliki poklonik četničkog pokreta. Nakon otkrića njegovog identiteta njegov profil više nije dostupan.

Naime, početkom ožujka 2018. na za sada nepoznatoj lokaciji, vjerojatno na jednom od odmarališta, ovaj Crnogorac i vjerni navijač beogradske ‘Crvene zvezde’ obijesno “zapišavanje” je obavio i na zastavi Republike Hrvatske, čime se Mićunović također pohvalio na svom facebook profilu. Njegov skandalozan, nacionalistički i huškački čin podržali su mnogi korisnici društvenih mreža, no bilo je i onih koji su ga kritizirali.

Međutim, svojevrsna stalna borba “četnika i ustaša” nastavlja se i dalje i svim sredstvima – ovaj izgrednik dao si je truda i “svečano zapišao” i grob ustaškog poglavnika Ante Pavelića na groblju San Isidoro u Madridu, pohvalivši se da je to “zapišavanje groba Ante Pavelića u ime Balše Božovića, Dubravke Stojanović i drugih komunista kome smeta heroj Blagoje Jovović”. Podsjetimo da je Blagoje Jovović crnogorski četnik koji je kao pripadnik srpske emigracije u Argentini 1957. godine pucao u Antu Pavelića, a ustaški poglavnik je umro od posljedica atentata dvije godine kasnije u Madridu.

Beogradske vlasti najavile su promjenu imena ulica po hrvatskim i bh. mjestima, a među novim imenima osoba koja su, kako su kazali “zadužili Srbiju i čovječanstvo” je i ime Blagoja Jovovića.

Markotić zatražio istragu i sankcije

Nakon skrnavljenja spomenika domoljubu iz Vitine i prvoj žrtvi velikosrpske agresije Ludvigu Pavloviću, reagirao je vršitelj dužnosti gradonačelnika Ljubuškog, Vedran Markotić, osuđujući ovaj vandalski čin.

“Najoštrije osuđujem necivilizacijski, huliganski potez osobe na spomeniku hrvatskog domoljuba Ludviga Pavlovića, koji je dao svoj život za oslobađanje i obranu svog naroda od agresora. Zahvaljujući njemu, našoj legendarnoj HVO Postrojbi za posebne namjene koja nosi njegovo ime i svim braniteljima, među kojima su mnogi i položili živote za obranu ovih područja, danas je hrvatski narod slobodan narod, a Bosna i Hercegovina i Hrvatska slobodne zemlje.

Očito je kako ni dandanas tu činjenicu neki ne mogu prihvatiti niti je promijeniti pa jedino što im je preostalo je činiti ovakva kukavičja djela, kojima se uz to i hvale po društvenim mrežama. Stoga, od nadležnih institucija i županijskog MUP tražim žurnu i temeljitu istragu u cilju otkrivanja i sankcioniranja počinitelja i najoštriju kaznu”, rekao je Markotić.

Ludvig Pavlović Lutko rođen je u Vitini kod Ljubuškog 10. travnja 1951. godine. Bio je hrvatski iseljenički aktivist, najmlađi pripadnik Bugojanske skupine koja je organizirana s ciljem da sruši komunistički režim nakon sloma Hrvatskog proljeća. Poginuo je 18. rujna 1991. pod nerazjašnjenim okolnostima u sukobu s kolonom JNA u Studenim Vrilima pred rat u Bosni i Hercegovini.

Njegovo ime nosila je Postrojba za posebne namjene Ludvig Pavlović u sastavu Hrvatskog vijeća obrane, koja je dala nemjerljiv doprinos za obranu ovih prostora od agresora.

Međunarodni incident – skrnavljenje hrvatske zastave na hrvatskom tlu

Kako će na ovaj međunarodni incident, “zapišavanje” državne zastave, reagirati Republika Hrvatska, ali i prijateljska Crna Gora, ostaje za vidjeti, no ono što je činjenica je da mukotrpna izgradnja mira i ponovnog pomirenja svakako ne doprinose sramni ispadi pojedinih nacionaliste koji imaju svoje “fanove”, ali i oštre osude i kritike i u vlastitom narodu.

No, za podsjetiti je da, prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za djelo ‘Javno poticanje na nasilje i mržnju’, prema članku 325, kažnjava se i do tri godine zatvora kao i visokom novčanom kaznom kao i također kaznom zatvora za skrnavljenje državne zastave.

Primjerice u Austriji za skrnavljenje državne zastave prestupnici mogu biti kažnjeni kaznom zatvora do šest mjeseci, u Švicarskoj najviša kazna je trogodišnji zatvor, a u Portugalu najstrožija kazna je 240 dana zatvora, dok je u Italiji najveća moguća kazna za skrnavljenje zastave je novčana kazna od 10.000 eura.

U Crnoj Gori, čiji je državljanin već navedeni izgrednik, za skrnavljenje zastave i himne Crne Gore kazne su do 20.000 eura.

Dnevni.ba