Svima dobro poznati “dobročinitelj“ dr.Dragan Čović je u moru obveza koje obavlja u samo izolaciji iz vlastitog doma u majici HŠK Zrinjski ili u trenirci, obavio i neke jako „važne“ razgovore s predstavnicima tzv “krovnih, temeljnih ili reprezentativnih“ udruga iz rata koje niti jedan zakon o pravima branitelja ne poznaje kao takve. Predstavnici udruga s kojima je razgovarao su:

1.Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a HB,

2.Lazar Martinović, predsjednik udruge nositelja najviših odličja HVO-a HB,

3.Jasna Zlomislić, predsjednica udruge obitelji i nestalih pripadnika HVO-a HB,

4.Dragan Radić predsjednik HVIDRE,

Kako su mediji prenijeli dr.Dragan Čović se interesirao kakvo je stanje među braniteljima u vrijeme pandemije corona virusa o čemu su ga navedeni predstavnici udruga izvijestili kako se oni sustavno skrbe za branitelje članove njihovih udruga na načine kojim traže i daljnje nesmetano uživanje njihovih prava, pomoć njihovim udrugama kroz javne pozive federalnom ministarstvu Branitelja te županijskim ministarstvima kako bi oni i dalje nesmetano funkcionirali. Isto tako navedeni predstavnici su pohvalili Zakon o pravima razvojačenih branitelja u FBiH kojim se tzv “braniteljima“ starijim od 57 godina života odnosno onim od 55 godina omogućava dobivanje tzv “egzistencijalne novčane naknade“ uz uvjete propisane zakonom.

Iščitavajući pažljivo crtice iz tog razgovora navedeni predstavnici udruga i dr.Dragan Čović „doboročinitelj“ se i u vrijeme pandemije krize izazvane corona virusom zalažu za iste stvari, odnosno iste stavove koje štite od završetka Domovinskog rata u BiH a oni su:

1.Sve obitelji poginulih ili nestalih branitelja HVO-a, RVI, odlikovani, povoljno umirovljeni neka i dalje nesmetano uživaju svoja prava premda među tim tzv. “braniteljima“ ima barem polovica lažnih RVI, odlikovanih, povoljno umirovljenih, te dobar dio lažnih udovica, uz napomenu kako su udovice udovice ali im supruzi o kojima govorimo nisu poginuli u ratu i u svezi s ratom,

2.Te tzv “reprezentativne,korovne ili temeljne“ udruge neka i dalje dobivaju novce iz proračuna FBiH,županija, općina i Gradova a sve duge udruge iz rata neka sisaju veslo kao i do sada,

3.Neka i dalje ostane na snazi protuustavan, diskriminirajući, nakaradan, nepravedan i na svakom sudu u BiH i van nje Zakon o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH i Zakon o dopunskim pravima branitelj i članova njihovih obitelji u ŽZH, a vi razvojačeni Branitelji HVO-a i zaboravljeni/branitelji borci BiH iz borbenih postrojbi bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja i dalje pušite i neka vas strižu kao ovce kao što se i do sada na svakom polju vašeg života čemu su kumovali upravo dr.Dragan Čović i navedeni predstavnici udruga.

Poštovani članovi URB HVO-a ŽZH i svi drugi razvojačeni Branitelji HVO-a bez ikakvih mjesečnih primanja iz rata!

U vrijeme kada hara pandemija corona virusa čijim pogubnim posljedicama su najpogođenije najranjivije skupine stanovnika od kojih izdvajamo:

1.Razvojačeni Branitelji HVO-a bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja iz rata a sada su ostali i bez mogućnosti ikakve zarade,

2.Obitelji koje su ostale bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja zbog corone, doživljavamo ponovno kao završni udarac od onih koji nam kroje sudbinu preko 25 godina od završetka rata kako nas oni uopće ne doživljavaju da postojimo, da živimo, da dišemo isti zrak koji su nam upravo oni ovih mjeseci i tjedana zabranili disati držeći nas zatvorene u našim domovima poput životinja u kavezu.

Premda svjesni kako je uskraćivanje socijalnih kontakata jedna od najučinkovitijih mjera sprječavanja širenja tog virusa među ljudima i mi smo kao odgovorni građani prihvatili tu mjeru poradi naših sugrađana kao i u vrijeme Domovinskog rata kada smo založili svoje živote i dijelove tijela, više poradi zašite naših obitelji no poradi sebe. No, jesmo li svu u istom položaju pri tome?

Imamo li svi u udobnosti svojih domova preko skypa, pametnih telefona, s majicama HŠK Zrinjski, ili odjenuti u skupocjene trenerke mogućnost komentirati aktualna društvena zbivanja dok prepunih frižidera, ili barem s jednom vrećom brašna i litrom ulja smirujemo svoje prazne stomake?

Da li nas je itko od gore prozvanih i jednom zovnuo ili spomenuo preko društvenih mreža a ima nas najviše? Najviše nas je gladnih, golih i bosih, pa čak i brojčano u odnosu na sve njihove udruge zajedno jer njihovi članovi su čista fikcija i imaginacija za razliku od naših članova koji su živi obiteljski ljudi, koji su nezasluženo ostali na cesti, jer smo branitelji najčasniji sinovi koje svaka država ima pa i ova šugava BiH.

Da li je itko od vas poštovani članovi udruge i drugi razvojačeni Branitelji i jednom barem pokušao kontaktirati nekoga od njih te tražiti od njih bilo kakvu pomoć, premda odgovor unaprijed znamo?Te nedodirljive ovozemaljske bogove je nemoguće dobiti bilo kada a poglavito sada kada su zabavljeni o sebi krojeći nova odijela na novi način sukladno uvjetima koje zadaje corona virus, u kojima će se šepiriti na razno-raznim obljetnicama, mostarskim Ružama, sahranama, te raznim manifestacijama, gdje su im kao farizejima osigurana mjesta u prvim redovima, pa čak i u našim crkvama. Pa su im mjesta u tim jednojajčanim odijelima osigurana i u tzv “Kriznim stožerima“ FBiH, naše ŽZH, premda ih dosta ni po čemu ne zaslužuju biti u tim stožerima.

Da li je itko od aktualnih političara na vlasti igdje spomenuo razvojačene Branitelja HVO-a ili Armije BiH koji nemaju nikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja iz rata, odnosno koji nemaju nikakva trajna primanja u obitelji a poglavito sada kada corona virus drži naše Branitelje zarobljene u kućama, osim što su predlagali neke mjere za očuvanje radnih mjesta, plaćanje ovih koji već imaju primanja iz radnog odnosa, koji imaju mirovine ili imaju primanja iz rata?

Svi navedeni su zaboravili na vas poštovani Branitelji a to doduše nije ni čudno jer ne mogu oni iz svoje kože. Kako su živjeli tako će i umrijeti. Ali i mi s njima. Samo što je između nas i njih velika razlika. Kao nebo i zemlja. Mi umiremo čestito pa taman i u bolesti i u cipelama poderanih đonova za razliku od njih. Vjerujemo u Boga koji je milosrdan i pravedan sudac za razliku od njihovih vodećih predstavnika koji nikada nisu čuli vapaje najčasnijih sinova svake države pa i ove šugave BiH,premda smo ih činjenicama i dokazima raskrinkavali,i dokazali kako su naši zahtjevi realni,opravdani i obranjivi na svakom sudu oni su nas ignorirali jer smo im smetali u razgolićavanju jedine i vječne istine. Istine koja boli lažove, licemjere, ratne profitere, dezertere, uhljebe, kukavice, miševe i pacove koji su se namnožili i našli jako pogodne jazbine u redovima političara, i tzv “krovnih,temeljnih ili reprezentativnih“ udruga koje u sinergiji ne daju nama i vama trajna i zaslužena prava.

Vjerujte nam kako će za sva svoja nedjela i zlodjela koja su vam počinili odgovarati i platiti.

Odgovarati će za svaku vašu suzu kao nadomjestak za odlazak vas, vaših sinova i kćeri u inozemstvo jer ih ovdje od njih i njihovih uhljeba nije mogao zapasti nikakav posao.

Odgovarati će za svaku nezasluženu i otetu KM koju su ukrali iz Vaših i usta i iz usta vaše djece premda nemaju s ratom i ratnim strahotama ništa za razliku od vas?

Odgovarati će i za donošenje tzv. Zakona o pravima razvojačih branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH, te Zakona o dopunskim pravima branitelja u ŽZH koji nisu ništa drugo doli obični igrokazi za neupućene a sol na ranu i dušu umornih i iscrpljenih ratnika:

Odgovarati će poglavito zato što su svih ovih godina od završetka rata zbog svoje sebičnosti i uskogrudnosti zaboravili na svoju braću i suborce s prve borbene crte kako bi zbog svog licemjerstva zaštitili sebe i svoje interese.

Odgovarati će i Bogu i ljudima. Ljudima još uvijek neće jer su se učahurili u svoje oklope koje će kada dođe vrijeme netko jači zgaziti nogom i satrti poput ljuske od oraha.
Jer mi smo živjeli prije vas, za vrijeme vas a živjeti ćemo i poslije vas. Zapravo mi ćemo živjeti zauvijek jer mi ne umiremo nikada premda smo umirali i za vas a vi to niste znali cijeniti i poštivati.

Ovim telefonskim razgovorima s dr.Draganom Čovićem, svima poznatim „dobročiniteljem“ vi ste zapravo pokazali i dokazali kome služite za razliku od nas koji služimo samo Bogu i Domovini koja zamišljamo ljepšom i vrjednijom od one koju vi predstavljate. Domovini kojoj smo služili i za koju smo bili spremni umrijeti onda a spremni smo i sada, premda mnogo, mnogo pametniji.

URB HVO-a ŽZH