Osnovnoškolci iz Vitine oduševili idejom ministra financija ŽZH Tonija Kraljevića uvođenjen školskih uniformi

LJUBUŠKI – Istraživanje problema s kojima se susreću učenici Osnovne škole Tina Ujevića Vitina bio je povod jučerašnji posjeti dopredsjedniku Vlade i ministru financija Toniju Kraljeviću, kako bi s njim razgovarali o mogućnosti uvođenja školskih uniformi u njihovu školu. Ispričali su mu kako su nakon dugog traženja pogodne teme odabrali ovu jer je to problem s kojim se svakodnevno susreću kako u školi tako i u okolini koja ih okružuje.

Ministar Kraljević se oduševio obrazloženjima na koji način oni planiraju riješiti svoj problem te im obećao da će i on financijski potpomoći prilikom realizacije njihovog projekta, jer je i sam kao nekadašnji učenik vitinske škole nosio školsku uniformu te se i zbog toga raduje da će taj projekt ponovno zaživjeti. Učenici su posjet iskoristili kako bi ministru zahvalili što će podržati još jedna njihov projekt izdavanja školskih novina te tom prilikom razgovarali s njim i saznali kakav je učenik bio, koji je predmet volio, kako se odlučio baviti ovim poslom i mnoge druge zanimljivosti.

Drugi korak su rješavanju njihovog problema bio je saznati kakav stav ima općinska vlast prilikom rješavanja ovog problema. Tako su učenici: Karlo Mihaljević, Nika Barać, Ivan Paradžik, Milla Zadro, Iva Zadro, Lucija Barbarić, Miran i Tomislav Bulić, članovi sekcije Civitas posjetili Općinskog načelnika Nevenka Barbarića te mu ispričali kako su uz podršku i mentorstvo svojih nastavnica Ane Bubalo i Ane Dugandžić, istraživali problem s kojim se svakodnevno susreću, ispitivali postojeće i alternativne mjere javne politike, te iznijeli rješenja za probleme koje su prepoznali te ovim posjetom zagovaraju usvajanje predloženih rješenja.

Barbarić im je obećao kako će on kao načelnik spremno podržati ovakve i slične projekte koji daju doprinos poboljšanju obrazovanja na području općine te im obećao da će uskoro školskim hodnicima koračati jednako obučeni. Od načelnika su dobili poklon fotomonografiju “Ljubuški – oaza Hercegovine” umjetničkog fotografa Ive Pervana koja otkriva skrivene ljepote Ljubuškog kao oaze sunca, plodnih polja i bogate povijesti. Podršku u njihovom projektu dao im je i predsjednik Općinskog vijeća Tihomir Kvesić.

Svoja konačna rješenja i projekt učenici će predstaviti na županijskom školskom natjecanju “Projekt građanin/Ja građanin” u Grudama.

Obrazovni centar za demokraciju i ljudska prava Civitas u Bosni i Hercegovini osnovan je 1996. godine na inicijativu Centra za građansko obrazovanje, Vijeća Europe i Agencije za informiranje Sjedinjenih Američkih Država. Obrazovna mreža Civitasa u Bosni i Hercegovini formirana je kako bi promovirala demokraciju, ljudska prava i efikasno građanstvo. Projekt građanin je praktični dio obrazovanja za demokraciju i ljudska prava u kojem učenici imaju priliku da u učionicama i zajednici vježbaju buduću ulogu građana u demokratskom društvu. Učenike se potiče da se kroz primjenu stečenih znanja i vještina aktivno uključe u rješavanje problema u svojoj zajednici s ciljem zaštite ljudskih prava, životne okoline i ostvarivanja ekonomskog i socijalnog prosperiteta zemlje.

LJportal.com