Policijski službenici Federalne uprave policije u periodu od 19.05 do danas, pod nadzorom nadležnih županiskih tužiteljstava provode mjere i radnje iz svoje nadležnosti, na realizaciji operativne akcije kodnog naziva „Predator“, na području Federacije Bosne i Hercegovine“, a vezano za dokumentiranje osoba koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije“ iz člana 211. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskih sudova do sada su izvršeni pretresi stambenih objekata na šest lokacija na područja Široki Brijeg, Mostar, Tuzla, Srebrenik i Živinice, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto više računala, servera, elektronskih i optičkih medijia za pohranu podataka u digitalnom obliku, mobilnih telefonskih aparata sa pripadajućim SIM karticama, te drugih predmeta koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičim djelom.

Navedeni predmeti će biti u narednom periodu predmet vještačenja u cilju dokazivanja i dokumentitanja osoba koja se sumnjiče za izvršenje gore navedenog krivičnog djela.

Asistenciju prilikom ovih aktivnosti pružaju policijski službenici županiskih ministarstva unutrašnjih poslova.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, stoji u priopćenju FUP-a.

SirokiBrijeg.info